21 de setembre de 2013

Die Linke, únic vot d'esquerres possible a Alemanya

Demà diumenge el conjunt dels europeus ens juguem molt en les eleccions alemanyes. En juguem el futur de les polítiques "austericides" imposades per la seva "canceller" als paisos del sud d'Europa.  
Des d'aquesta perspectiva, qualsevol vot que vagi a parar a la CDU de Merkel o els seus possibles aliats al govern, és un vot per a continuar estrenyent la soga sobre els coll de les classes populars i mitjanes d'aquests paisos i, perquè no dir-ho, de les classes populars i mitjanes del seu propi país, on ja s'està demostrant que el "miracle alemany" no ho és tant, i que el creixement s'ha construït a base de "minijobs" i retallades sobre drets laborals i, sobre tot, drets dels futurs pensionistes.


En un principi, semblaria que quan ens referim al "possibles aliats" de Merkel parléssim només dels liberals de l'FDP, socis "naturals" en la dreta. Les enquestes posen en risc la reedició d'aquest pacte dretà ja que, tot i que no es posa en dubte el triomf de la CDU, aquest no serà per majoria absoluta, i si que hi ha un risc real de que l'FDP no arribi al 5% de vot mínim per entrar al Bundestag. Si aquesta última opció s'acabés produint, s'obririen les portes a un possible acord SPD, Verds i Die Linke que tindria majoria suficient.
Un acord d'aquest tipus no serà possible perquè tant l'SPD com els Verds han descartat un acord amb Die Linke ja que aquests "trenquen el consens fonamental de l’establishment alemany en política econòmica i internacional". A més, han afirmat que s'estimen més entrar en un govern de coalició amb la CDU que amb el partit de l'esquerra.

Tot plegat, vist des de Catalunya, ens pot resultat estrany, ja que assimilem els Verds alemanys (més pro-CDU i anti-Linke que el mateix SPD) amb ICV (bé, de fet estan al mateix grup europeu). Però això és un error. És indubtable que, podent-hi tenir discrepàncies programàtiques puntuals i mínimes amb ICV, aquesta és una organització inequívocament d'esquerres, hereva en bona part de l'herència del PSUC. No passa el mateix amb el Verds alemanys que, com han demostrar, són molt capaços de donar ple suport a polítiques neoliberals i intervencions militars a canvi d'alguna mesura de caire "ecologista" del govern. A banda, com bons liberals, són profundament anti-socialistes.

Segurament, més que equiparar els Verds alemanys amb ICV, els hauríem d'equiparar amb altre tipus de verds de l'estat com Equo que, per exemple, aquesta setmana s'ha oposat a l'acord sobre la mineria per anar contra el medi ambient, tot i que el no acord hagués suposat deixar al carrer milers de treballadors, que es continués important (i cremant) carbó provinent d'altres paisos i sense cap pla concret alternatiu per aquests treballadors.
Veig, en aquest punt concret, més lògica la postura d'anar substituint aquestes indústries nocives per altres d'alternatives i anar recol·locant els treballadors abans que deixar-los al carrer.

Pels que ens considerem d'esquerres, l'ecologisme és un punt inseparable de la nostra condició de lluitadors per un món més just i sostenible. Per això, no podem acceptar com a compatible la defensa del medi ambient i les polítiques que van contra els drets de les persones.

Per tot plegat, demà a Alemanya només hi ha un vot possible per a les persones d'esquerres que ens oposem a les polítiques neoliberals, el vot a aquells que han fet, fan, i seguiran fent front a la canciller Merkel i no pactaran amb ella. Demà l'únic vot d'esquerres possible és Die Linke.

Cap comentari:

potser també t'agradi...

Related Posts with Thumbnails