4 de juny de 2012

La 6a Assemblea Nacional d'EUiA. Així ho he viscut

Escrivia el passat 23 de gener un post que titulava “6a Assemblea d'EUiA: bones eines per a la nova EUiA”. Era un post fet amb il·lusió, amb la il·lusió dels militants i amics/gues d'EUiA que ens conjuràvem per a que el futur de la nostra estimada organització el decidíssim nosaltres.

Amb uns amics i amigues, molts de Bastida, però també d'alguna altra família d'EUiA i alguns independents, com jo mateix, vam començar a mantenir trobades (poques) i reflexions (moltes més) sobre els problemes actuals d'EUiA i les necessitats primordials a curt termini. Vam crear ARPA, un espai de reflexió, debat i participació horitzontal, allunyat de pretensions partidistes (deixem clar que no volem ser cap sensibilitat dins d'EUiA i, de fet, som bastant contraris a l'EUiA “de les sensibilitats”) i amb uns pocs objectius que, un cop aconseguits, haurien de suposar la dissolució d'aquest espai de debat.
Aquests objectius bàsics passaven per la necessitat de la convocatòria, quan més aviat millor, d'una Assemblea Nacional, i per un avenç clar en una major participació i horitzontalitat en la elaboració i la discussió col·lectiva. Desencallar una certa paràlisi, no amb un canvi cupular per dalt, sinó amb un canvi ampli promogut des de baix, des de la base i les bases.

La data “normal” de la 6a Assemblea havia de ser per aquesta tardor (finals d'octubre o novembre), i la proposta que vam fer és que la 6a Assemblea es fes a la primavera. Diria que, de manera transversal, els “capos” de les sensibilitats predominants a EUiA es van veure una mica sorpresos per la proposta i per la insistència en defensar-la. Va haver-hi una certa indefinició i, a pesar d'alguna resistència, es va pactar que la 6a Assemblea es celebrés la darrera setmana de maig o primera de juny.El següent punt (la participació oberta) també es va aconseguir. El mètode d'elaboració dels documents es va fer de manera oberta a la militància, i a gent no militant que ens ve acompanyant. Amb comissions d'elaboració presencials i en grups de correu oberts a tothom que s'hi volgués apuntar. Es va obrir el bloc de la 6a Assemblea on tothom pogués fer les aportacions, comentaris o reflexions que considerés oportunes. Gairebé 150 persones vam participar en l'elaboració d'aquests documents.
Vam parlar de tot: de prioritats polítiques; de com treballar per a avançar en la consecució d'un front d'esquerres a Catalunya, obert i sense tuteles de cap organització; de les nostres relacions a Catalunya -ICV-, Espanya -IU- o Europa; dels moviments socials; de com ens organitzem internament per a ser més plurals, participatius i efectius. Tothom que va voler hi va poder participar.

Jo no sé si d'aquesta elaboració col·lectiva va sortir un document millor o pitjor que el que poguessin haver fet un grup molt més reduït d'experts en les matèries o anomenat per la mateixa direcció. Segurament no, segurament no vam “parir” el millor document. Quan intervé tanta gent, i tan diversa, hi ha molt copy-paste, que s'acaba notant quan t'ho mires tot com a una unitat. Però era el document de la gent d'EUiA, el document que reflectia de manera més exacta les nostres preocupacions, anhels, desitjos... I això es va notar. Un cop va acabar la elaboració col·lectiva, el document va passar a les Assemblees de Base per a que aquestes el poguéssim esmenar. I vaja si el vam esmenar! Més de 1.300 esmenes! (gairebé el doble que d'altres vegades).
I en contra del que molts poguessin pensar, les esmenes no anaven dirigides a parlar del que som, o de la nostra relació amb ICV, IU... No, de les més de 1.300 esmenes, 2/3 parts anaven dirigides a la 1a part del document: la política, l'encarregada d'analitzar el moment polític actual i de proposar respostes i solucions.


Aquest cap de setmana, tota aquesta ingent proposta col·lectiva va ser debatuda a Sabadell. Una gran 6a Assemblea Nacional. Potser no tan glamurosa com les dues darreres (la crisi econòmica, gairebé permanent a casa nostra, també es va deixar notar), però si molt alegre i il·lusionant.
Qui arribés a pensar que una assemblea nacional, organitzada fora de Barcelona ciutat, amb poc temps, amb pocs recursos, acabaria sortint malament es va equivocar. Un 12 sobre 10 a la gent encarregada de l'organització: la nostra gent de Sabadell, els companys/es d'organització, comunicació... Un possible desgovern que no va existir, perquè tenim unes bases madures i perquè tenim gent que “penca” un ou.
La EUiA 1.0 encara no ha acabat de fer el pas al 2.0, però que el hastag #EUiA6a fos durant algunes estones de diumenge TT és motiu d'il·lusió en el futur 2.0 i en la implicació de les persones.

 
 
Joan Josep Nuet va ser escollit nou coordinador general d'EUiA. Crec que té intenció d'integrar i de compartir, és bo. Però per a mi no és el més important. Aquest cap de setmana EUiA va demostrar que està viva i que empoderament de les assemblees de base, a banda de positiu, és un fet inqüestionable.

Potser en poc temps, la gent d'ARPA, haurem de deixar de reunir-nos. Aquest era l'objectiu: néixer per morir. Sempre hem tingut clar que l'Àmbit de Reflexió, Participació i Acció d'EUiA (ARPA) ha d'estar dins dels òrgans i les bases d'EUiA i no fora. Crec que anem cap aquí.

Cap comentari:

potser també t'agradi...

Related Posts with Thumbnails