9 d’agost de 2011

Jo estic amb els #indignats (o no) d'Altafulla

Jo, que crec en la participació política i en la feina dins de les diferents organitzacions de classe per a canviar la societat i aconseguir l’objectiu de la justícia social i la igualtat entre les persones, no puc deixar de mirar amb cert escepticisme el futur que pot arribar a prendre el moviment #15M o dels #indignats.

D’entrada veig molt positiu que persones que, pel que sembla, fa poc no es mobilitzaven surtin al carrer a reclamar més democràcia, participació, drets socials, econòmics i polítics. El moviment dels #indignats va suposar aire fresc i renovat en la lluita pels drets col·lectius.

El #14M, a la gran manifestació de Barcelona de l’esquerra sindical i política, es van repartir octavetes cridant a la manifestació de l’endemà, el #15M. A aquesta manifestació no vaig poder assistir, tot i que m’hagués agradat, i em vaig portar una gran alegria veient l’èxit de la mateixa (tot i no ser comparable la gentada a la del #14M). Vaig pensar que el #15M, fent pinya amb al #14M, podia crear una mobilització social magnífica.

Vaig començar a no veure tan clares les coses quan van començar determinades generalitzacions tan absurdes com infantils. No ens representen! Què vol dir això? Molts companys, propers al moviment, deien que aquesta frase es referia als partits del règim (PPSOE, CiU, PNB...). Tot i que molta gent de dins dels #indignats no deixaven de repetir que la frase anava dirigida a TOTS els partits per igual. De fet, van incloure també els sindicats de classe. Després van venir els fets del Parlament.
Crec que el moviment dels indignats té moltes coses positives. Ara a Madrid (i abans a Barcelona) han estat capaços de posar contra les cordes l’ordre establert pels que volen que res no canviï. Però reconec que també hi ha coses que no m’agraden. No m’agrada que persones que proposen coses, que molts ja proposàvem fa temps, ens vulguin donar lliçons. Que als que hem defensat, moltes vegades en solitari, coses que ara ells també defensen, ens tractin amb menyspreu comparant-nos amb els partits defensors de l’actual sistema. Que parlin de moviment obert i neguin qualsevol col·laboració amb altres entitats polítiques o sindicals (perquè no els representen...).

L’altre dia semblava prendre cos al moviment, no sé si ho acabaran fent, la idea de crear un partit assembleari (serà interessant veure la fórmula) per a... demanar el vot nul! Per a mi això és decebedor. Plantejaran el mateix en la lluita sindical a les empreses? Crear un sindicat “assembleari” per a demanar el vot nul a les eleccions sindicats? Més d’un patró estaria encantat amb aquesta idea. Entenc que aquesta manera de pensar meva aixecarà crítiques entre molts companys, però honestament és el que penso.

Jo crec que des de la lluita política i sindical es poden canviar les coses. Ho sento si algú es molesta, però vinc d’aquesta tradició. Crec que és útil, i em se
nto orgullós, dels que van estar abans que jo en aquesta lluita que tan bons resultats ha arribat a donar a les classes populars.

I em ve a donar la raó aquesta notícia. Els ciutadans d’Altafulla, de manera democràtica, van decidir canviar l’equip de govern del seu municipi, posant al davant el company, i amic d’EUiA, Fèlix Alonso. El govern de coalició d’Altafulla (Alternativa Altafulla i SI) va posar en pràctica aquest dissabte una mesura reivindicada pel moviment dels #indignats i, abans que per ells, per EUiA: la democràcia directa, fer real la participació directa dels ciutadans en la política i en la gestió dels seus afers. Cada 2 mesos, i coordinat pel Consell de Participació Ciutadana, els ciutadans d’Altafulla podran demanar, en audiència pública, a l’equip de govern municipal pels temes que afecten al seu municipi. Un bon exemple de democràcia directa i d’assemblearisme.

No tots som iguals. No tots “no ens representen”. Si molts ciutadans, #indignats (o no), d’Altafulla haguessin votat nul, avui manarien els mateixos de sempre, fent les polítiques de sempre i, per molt que alguns no vulguin veure-ho, representant a tots els ciutadans, #indignats (o no).

Cap comentari:

potser també t'agradi...

Related Posts with Thumbnails