25 de maig de 2011

Anàlisi dels resultats del 22M a Vic (per partits i districtes)

Crec que per a obtenir una lectura més correcta del que va passar a Vic el passat 22M és interessant fer una anàlisi més detallada per districtes i barris. Vaig voler aprofundir una mica més en aquesta anàlisi quan vaig comprovar alguna dada que em va sobtar de valent, com per exemple que la PXC va perdre molts vots als barris del sud de la ciutat (Remei, Barri d'Osona, Estadi...), però ho va compensar amb més vots a d'altres barris sense un % d'immigració tan alta.

No tinc les dades exactes al 100% de l'any 2007 per districtes però, en tot cas, els resultats de 2007 que tinc donen poca diferència amb els vots reals. Els resultats que poso es centren en vot real, sense tenir en compte la participació, o sigui el % de vot (al conjunt de la ciutat la participació va ser molt similar a 2007 -només 0,7% inferior-).

Els districtes de Vic corresponen a aquests col·legis:
  • districte 1: (casa masferrer)
  • districte-2 (casa masferrer, guillem mont-rodom, sant miquel)
  • districte-3 (sant miquel, montseny, sagrat cor, salarich, sucre)
  • districte-4 (balmes, salarich)
  • districte-5 (la guixa)
El districte 3 és amb diferència el més poblat i els 1 i 5 els que menys. La participació és similar a tots els districtes, excepte a La Guixa, on és uns 6 punts superior. Espero que us sigui d'interès:

CiU
Poca cosa a dir. Mantenen els resultats pràcticament exactes respecte 2007, sense haver diferència entre districtes.

PXC
És penós i patètic com a ciutadà de Vic analitzar els seus resultats. Baixen, i força!, al districte 3 (els famosos barris del sud que acollen la major part de la immigració). S'ha de tenir en compte que aquest districte incorpora el col·legi electoral del Sucre (barri amb poca immigració) a on jo vaig fer el recompte i la PXC va pujar i ser 2a força. O sigui, al districte amb més immigració, la PXC va pujar al barri amb menys immigrants.
Milloren a la resta de districtes, sobre tot al 4. Però la seva gran pujada (+30%) és al districte més petit (La Guixa) i amb menys immigració.

En resum, la PXC puja on menys immigració hi ha, i baixa (-20%!) a on es concentra la major part de la immigració. Com a vigatà, és com per a sentir vergonya... No només podem parlar del vot dels afectats pels problemes de convivència, els majors afectats van girant l'esquena a Anglada i qui menys conviu amb els immigrants li vota més.

CUP
Pugen a tots els districtes. Però la seva gran pujada es produeix al districte 1 (centre) i en menor mesura als 2 i 4 (centre nord i centre-sud). Als altres dos districtes (3 i 5) la pujada és molt més minsa.

PSC
Desplom generalitzat i bastant lineal. Destaca la brutal baixada al districte 1, on perden +60% dels vots (per sort per a ells, és un districte petit), no sent tan exagerada la baixada al districte 4.

ERC
Pugen al districte 1 (centre) i baixen poc a la resta (2, 4 i 5). Però els penalitza molt que la seva gran baixada (30% aprox.) es produeixi al districte més poblat, el 3.

ICV-EUiA
Baixem a tots els districtes però, per sort, la nostra baixada més forta és produeix als districtes clarament menys poblats (1-centre i 5-La Guixa). Al districte 4 gairebé no perdem res (Balmes, Salarich) i als districtes 2 i 3 la baixada és més moderada.

SI
No és pot comparar amb 2007 ja que es presentaven per primera vegada. Superen clarament la seva mitjana de vot als districtes 1, 2 i 5. Als districtes del sud, no arriben al 5% de vot.

PP
Puja gairebé un 60% al districte 5 (passa de 3 vots a 8...). A la resta de districtes és manté en línia (puja lleugerament al 4 i baixa lleugerament a la resta). Imagino que a Chumilla aquestes dades no li seran d'utilitat perquè, si encar ve per Vic, no deu saber quins són aquests barris dels que parlo...

7 comentaris:

lluisdetaradell ha dit...

Imperdible apunt. Moltes gràcies per escriure'l. Pel que fa a PxC, la teva naàlisi concorda amb els resultats de Taradell: un poble sense immigració real, però amb un regidor de la Plataforma al Consistori.

iescudero ha dit...

Gracies Lluís!
De fet, per a completar el post (i això es pura opinió particular) dir que estic convençut que la PXC a Vic ja havia tocat sostre i es manté (18,53% 2007 i 19,94% 2011). No és un sostre diferent a la resta de forces d'extrema dreta i/o xenòfobes quan treuen bons resultats als seus països (un 20% aprox). Als barris del sud de Vic ja havia arribat a superar aquest sostre i ara recula...
Salut!

Anònim ha dit...

Em sorprèn la vostre idea que si al vostre carrer no hi ha immigrants ja no us afecta el problema.El problema es de tots, es real i si no el veieu, sou tant il·lusos com els votants de pxc. Un toc d'atenció pot ser molt útil. No deprecieu als milers de votants de pxc, deuen voler dir alguna cosa.

Miqui ha dit...

Hola Iñaki!
Excel·lent reflexió que costa molt trobar en els mitjans habituals.
Només tinc una objecció a l'apunt dels votants de la PxC. Comentes que augmenten en vots en zones on hi ha poca població immigrant. Crec que és una dada que podria tindre força uns anys enrere però actualment no té massa importància ja que, malgrat que dormim en un punt, ens movem molt durant el dia ja sigui per la feina i/o plaer. A més, és normal que hagi guanyat vots en aquestes zones ja que poden ser punts d'acollida de ciutadans que han deixat el seu habitatge 'afectats' per la gran massa de nouvinguts en el seu barri. No podem tancar els ulla a la realitat. El barri del Remei, Sánchez Arjona, Estadi, etc. han quedat despoblats d'autòctons a causa dels problemes a les seves escales. Crec que es té que fer una lectura realista de la situació i deixar-nos de veure com que els votants de la PxC son xenòfobs, etc.
Crec que voten a aquest partit cansats d'aquests problemes i que els polítics 'habituals' no els hi facin cas. És trist que s'utilitzi com a recurs però suposo que és el càstig realista. Tots sabem que per molt bones intencions al final tot acaba aparcat. El poble decideix, els polítics actuen i el poble jutja. Això és la democràcia i no crec que s'hagi respectat els 2000 votants de la PxC. Crec que es tenen que escoltar més seriosament quan ja és la segona vegada que els hi donen tants vots. Salutacions. Miqui

iescudero ha dit...

Intentaré fer una resposta/reflexió per a respondre a les dos darrers comentaris/aportacions:

Aquestes eleccions eren les de 2011, no 2003 ni 2007. Avui tothom ha de saber qui és Anglada i què és la PXC (porten 8 anys). Crec que aquesta excusa de "voto a la PXC per castigar als altres partits..." ja està massa gastada.
El vot, a banda d'un dret, és una responsabilitat. Crec que és obligat destinar, encara que sigui 5 minuts a reflexionar sobre el mateix. I si es reflexiona mínimament es obvi que, independentment de que les seves propostes siguin immorals, la PXC no les podrà complir, i que l'únic que aconseguiran serà empitjorar la convivència a la ciutat.
Jo diria que a la PXC li voten dos tipus de persones: 1) les que es veuen directament afectades per la immigració (al barri, escala...) 2) Els que volen "castigar", "donar un toc d'atenció" als partits democràtics.
En tots dos casos, és un vot inacceptable, però si en el primer cas podria ser comprensible, en el segon no.
Si vols castigar els partits (d'entrada no ho entenc, perquè entre els partits democràtics tenim projectes ben diferents) vota en blanc, queda't a casa, vesteix-te d'Elvis i crea un partit o ves a acampar a la Plaça Major... Però comprometre la convivència i la pau social a la ciutat perquè estàs empipat amb els partits és irresponsable.
En resum, la PXC ja no és una novetat, els coneixem i qui els vota ja deu saber què vota. El vot s'ha de pensar bé, i votar la PXC per càstig a no sé què, ho trobo decebedor.

Una abraçada i gràcies per participar i aportar la vostra opinió!

Miqui ha dit...

Hola de nou Iñaki,
comparteixo els teus apunts però hi ha una cosa que no teniu en compte. Vosaltres sou polítics (militants, simpatitzants, etc.) i la gran majoria de la població no ho és. Vull dir que vosaltres si sabeu com es comporta el Sr. Anglada i el seu grup 'polític'. Jo no soc militant de cap formació (a l'actualitat. Havia militat a ERC) però tinc un cert interès en el món polític i encara més en l'àmbit local i/o comarcal.
Tota aquesta població que no coneix o no li interessa la política, més que per anar a votar quan toca desconeixen, el comportament d'aquest sr. en els plens. Per molt que els partits tradicionals us dediqueu a explicar les males maneres (fins i tot culturals) de la PxC, no arriba a aquest missatge a la població. No per què no s'expliqui sinó per què no s'escolta. De la mateixa manera que els votants de la PxC (dolguts per la poca implicació política davant de la problemàtica de la immigració) no son escoltats pels partits polítics. Cal recordar que hi ha infinitats d'històries que afavoreixen immigrants en prejudici dels autòctons quan tenen la mateixa condició. Potser n'hi ha alguna de certa, no? I aquest és el problema. El poble s'aferra a qui toca aquest tema per donar un toc d'atenció. Com? La resposta és evident.
Dius que cal reflexionar a qui es dona el vot. Potser també cal reflexionar per què la gent vota el què vota.
Tot i aquest discurs, no voldria la mala interpretació de la meva persona. Intento ser imparcial pel què veig i sento. Afortunadament a Espinelves no tenim problemes amb la immigració i tampoc hi tenim la PxC...
Una abraçada
Miqui

iescudero ha dit...

Si és que jo estic d'acord amb tu, Miqui. És un problema de com els partits fem arribar el missatge a la ciutadania. L'únic que dic, és que no crec que NOMÉS sigui culpa dels partits.
A la meva organització (EUiA -com abans el PSUC-) hi ha molta gent sense estudis ni coneixement profunds que ha mirat d'informar-se, llegir, escoltar per a poder formar-se una opinió.
És veritat que els partits estem molt desacreditats, però -tot i assumir la culpa- què passa amb les AMPAs, associacions veïnals, clubs esportius de base i associacions de tot tipus? La gent participa, col·labora? Poquíssims! I, a més, la majoria de vegades som els mateixos que ens dupliquem en diverses entitats. Els partits tenim un problema, però és molest que bona part de la ciutadania (que no participa en res de res del món associatiu de qualsevol tipus) ens faci servir d'excusa per a votar partits racistes o feixistes.
L'excusa de com que els partits són tal cosa o tal altra jo, per a donar un toc d'atenció voto Anglada, ja començo a trobar-la un a mica gastada. Ho sento, si a les AMPES o associacions veïnals (potser les associacions més properes al dia a dia de les nostres vides), costa un ou trobar algú que hi vulgui col·laborar, potser també és la societat la que té un problema.
Accepto, com a polític (encara que sigui sense càrrec) la meva bona part de culpa, però cadascú hauria de mirar-se en un mirall i veure si fa alguna cosa per a entendre el que passa, a banda de mirar la TV.
El repte dels partits és tornar a connectar amb molts ciutadans desencantats. Però també molts ciutadans tenen el repte de fer alguna cosa per a connectar amb la societat com a col·leciu. Almenys és el que penso...
Salut!

potser també t'agradi...

Related Posts with Thumbnails