11 de gener de 2011

Què està acabant amb ETA?

Sembla evident que els moviments de l'ezkerra abertzale cap a posicionament democràtics allunyats de la violència, que també estan movent a ETA, venen motivats per clars canvis en la situació política-social-militar de l'anomenat MLNV.
L'ezkerra abertzale es mou per no quedar-se fora de joc i ETA es mou a darrera per a no quedar-se sola en el terreny de joc. Però, què o qui ha provocat aquests moviments?

Segons la majoria d'analistes, periodistes o entesos/interessats, el motiu és l'eficàcia policial i la unitat dels "demòcrates" contra ETA. L'eficàcia policial és innegable que ha estat un factor clau, imagino que, en el seu dia, el suport d'Aznar a la "lluita contra el terrorisme internacional" (assassinat de civils a Iraq o Afganistan) del president Bush, va tenir la seva recompensa en forma de suport en mitjans tecnològics i d'intel·ligència militar en la lluita contra ETA.
El tema de la unitat és més discutible. Tots els governs han negociat d'amagat i quan algun (el de ZP) ha negociat a cara descoberta l'han plogut bastonades des de la dreta cavernícola (la dreta espanyola en definitiva). Si quan parlen d'unitat parlen de la Llei de Partits, s'ha de reconèixer que això sí que ha influït.

En tot cas, eficàcies policials o lleis de partits al marge, el que tinc clar és que el gran, el veritable motiu de debilitat d'ETA està en l'assumpció per part de la seva base social que el camí de la lluita armada no portava enlloc. Hi haurà tota la eficàcia policial que vulguem, però si un ratolí té 100 caus on amagar-se és molt més difícil d'atrapar que si només en té un parell. I és això precisament el que ha passat: fa uns anys un militant d'ETA podia amagar-se en moltíssims llocs dins d'Euskadi, hi havia una àmplia solidaritat amb la seva causa i molts militants abertzales els hi deixaven casa seva per a amagar-se. Avui, si han de fugir de la policia, han de passar la frontera i amagar-se a una casa perduda (quan no passar nits en sacs de dormir) enmig d'un bosc. Abans quan un militant d'ETA, i no diguem res si era un càrrec d'HB, era detingut, les manifestacions/aldarulls de protesta col·lapsaven pobles i ciutats sencers.

Una organització com ETA sense base social que la recolzi no és res, i fa anys que el recolzament ha anat desapareixent. Això no ho han vist els darrers dirigents d'ETA que han passat, de fumar porros i veure kalimotxos a les herriko tavernes, a fumar porros mentre dirigien una organització com ETA. Tot això sense cap formació política i amb una feble formació militar... Aquests sagals ficats a revolucionaris han perdut la noció de la realitat i de la situació política a Euskadi. Ha estat l'ezkerra abertzale, a on encara quedaven polítics, i la vella guàrdia d'ETA, els que han hagut de posar una mica d'ordre i començar el tancament, per etapes, del negoci.

En definitiva, és la desconnexió entre les bases polítiques-socials de l'ezkerra abertzale i la direcció d'ETA la que ha provocat aquesta feblesa de l'organització. Per molta eficàcia policial, si la realitat d'ETA i de la societat basca fos la d'inicis dels anys '80 segur que no estaríem parlant del més que possible final de la banda. Amb ETA no acabaran Mayor Oreja ni Rubalcaba, amb ETA acabarà l'aïllament al que l'ha sotmès la seva pròpia base social.

Cap comentari:

potser també t'agradi...

Related Posts with Thumbnails