13 de novembre de 2010

Els blocs electorals a la informació dels mitjans públics

Començo a estar avorrit de sentir, cada vegada que s’informa de la campanya als mitjans públics catalans, la cantinela de que la informació que donaran no respon a criteris periodístics (¡?) sinó a criteris imposats i que estan en contra de la informació sobre les diferents opcions polítiques en blocs de minutatge depenent de la seva representativitat.
Doncs mireu, senyors professionals de la informació (objectiva), jo estic totalment a favor. Crec que, efectivament, no s’haurien de marcar regles del temps que s’hauria de dedicar a informar de cada opció política, però la realitat em demostra que aquestes regles són necessàries.

Diuen aquests professionals que aquestes regles (els blocs) van en contra del que el periodista considera més noticiable o de l’interès de la ciutadania.
I què interessa a la ciutadania? què és noticiable? Si seguim el criteri que marquen els mitjans privats, o els mateixos mitjans públics fora de campanya, a la ciutadania només l’interessa la informació de qui pugui guanyar, és a dir, de CiU i PSC.
Els mitjans privats espanyols segueixen la campanya catalana com si fos una prolongació de l’espanyola: informació de PSOE i PP (i més si venen líders estatals) i en segon pla CiU. A la resta ni les engrunes (recordo que ERC, ICV-EUiA i C’s representem a 1/3 part de l’electorat).
Els mitjans privats catalans volent importar el bipartidisme espanyol: CiU i PSC, amb ERC i PP en un segon pla i per a ICV-EUiA les mínimes engrunes que deixen. C’s ni això.

El bipartidisme no és bo. Simplifica la política i anul·la la diversitat.
Entenc que a la majoria de la població l’interessa primordialment el que faci el Barça i el Reial Madrid, però és un insult que el 95% de la informació futbolística als mitjans públics giri al voltant d’aquests clubs. Hi ha d’altres clubs a Catalunya que juguen a primera i segona divisió i tenen molts seguidors. Crec que també mereixen un respecte. A fi de comptes això només seria futbol, però quan parlem de triar les persones que ens representaran al Parlament el respecte a la diversitat hauria de ser encara més escrupolós. La simplificació facilita la informació (que es dona i que es reb), però no és informació plural, ni tan sols -diria- informació.

Cap comentari:

potser també t'agradi...

Related Posts with Thumbnails