23 d’octubre de 2010

Defensar el dret de vaga a l'ACN = A la puta calle!

El passat dilluns 4 d'octubre un treballador documentalista de l'Agència Catalana de Notícies (ACN) va ser acomiadat de manera fulminant després de respondre un correu enviat pel seu director, Saül Gordillo, en que ,l'endemà de la vaga, felicitava als treballadors que no l'havien secundada. Els fets van transcórrer així:

El passat 30 de setembre, l'endemà de la vaga general, el director de l'ACN, Saül Gordillo, envia un correu a la plantilla felicitant expressament als treballadors que no havien secundat la jornada de vaga. A l'escrit, entre d'altres coses, es deia que "La gran quantitat d'informació i de material gràfic (produït) demostra la vocació periodística de tots vosaltres". El treballador acomiadat va respondre aquest mail fent la reflexió als seus companys del que podia significar el fet de no haver-se sumat a la vaga. En un to irònic va dir que "se sumava a les felicitacions del director per haver produït, l’Agència, el doble de notícies que un dia com la manifestació del 10 de juliol a Barcelona i, d’aquesta manera, haver neutralitzat amb escreix la no producció dels periodistes que sí van voler exercir el seu dret a la vaga". També feia esment de l'actuació de la direcció de l'agencia prèvia a la vaga, explicant que "es va pressionar eventualment el personal" i que s'havia recorregut a mètodes dubtosos "en relació a la imposició de serveis mínims".

Només 4h després d'haver respost aquest correu, el treballador en qüestió va ser cridat al despatx del gerent de l'ACN que li va comunicar el seu acomiadament per "raons econòmiques".
El treballador tenia un contracte d'obra al que encara li restaven 7 mesos de vigència, i l'empresa va argumentar que s'havia de rescindir el contracte degut a que la retallada pressupostària afectava l'obra per la qual havia estat contractat. L'obra s'acaba justament el mateix dia en que aquest treballador contesta l'escrit del director... Curiós!

Decebedor que els dirigents d'un mitjà de comunicació tinguin un concepte tan limitat de la llibertat de d'expressió i dels drets dels treballadors. I ara, parlem de piquets...!

El Comitè d'Empresa de l'Agència Catalana de Notícies (ACN) vol comunicar a l'opinió pública el seu rebuig al recent acomiadament d'un treballador de l'àrea de Gestió de la Informació perquè suposa una vulneració als drets fonamentals de la llibertat d'expressió i al dret a fer vaga sense haver de patir represàlies per part de l'empresa.

Un redactor documentalista de l'ACN ha estat acomiadat per la direcció de l'empresa per haver fet vaga i exercir el seu dret fonamental de llibertat d'expressió. El motiu que ha desencadenat aquest acomiadament ha estat un correu intern electrònic del professional que va fer vaga el 29-S, en resposta a un correu enviat el 30 de setembre pel director de l'ACN, Saül Gordillo. En aquest correu, enviat a tota la redacció, el director felicitava als redactors que van treballar durant la jornada de vaga del 29-S perquè havien demostrat la seva 'vocació' periodística, el valor afegit 'impagable que fa gran' a l'ACN, segons deia el director.

El treballador acomiadat va respondre al director el dia 4 d'octubre a les 13h10 a través d'un altre correu intern enviat al director i amb còpia a tota la plantilla. La resposta de l'empresa va ser fulminant i immediata i el van acomiadar poc abans de les sis de la tarda. En el correu, el documentalista, utilitzant un to irònic, se sumava a les felicitacions del director per haver produït, l’Agència, el doble de notícies que un dia com la manifestació del 10 de juliol a Barcelona i, d’aquesta manera, haver neutralitzat amb escreix la no producció dels periodistes que sí van voler exercir el seu dret a la vaga.

La direcció de l’empresa ha justificat l’acomiadament com una necessitat d’ajustar la plantilla de l’àrea de Gestió de la Informació. Per aquest motiu, l'empresa va decidir rescindir el contracte d’obra i servei de l’afectat.

El Comitè d’Empresa nega públicament aquesta explicació i recorda que en una recent reunió celebrada aquest setembre amb la direcció, el president de l’ACN, Carles Mundó, va comunicar que no es preveien acomiadaments ni ajustos de plantilla.

El Comitè d’Empresa creu que cap decisió empresarial d'aquestes característiques pot quedar sense resposta, i menys si aquesta s’assumeix en una empresa pública. S’ha d’evitar que aquest error de gestió es pugui fer servir de referent en futurs comportaments en el sector privat.

Davant la naturalesa d’aquest acomiadament, el Comitè d’Empresa reclama la readmissió immediata del treballador acomiadat perquè estem plenament convençuts que s’han vulnerat els drets fonamentals d’exercir el dret a vaga sense patir represàlies i el de la llibertat d’expressió. El Comitè d’Empresa també demana explícitament la intervenció del Col•legi de Periodistes perquè valori aquest fet i prengui les mesures pertinents.

Comitè d’Empresa de l'Agència Catalana de Notícies

7 comentaris:

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
iescudero ha dit...

1) En cap moment dic que se l'acomiadi per fer vaga. Dic que se l'acomiada per respondre un correu electrònic.
2) Dius que el correu era ofensiu cap als treballadors. No era ofensiu el correu enviar pel director de l'Agència qüestionant al profesionalitat dels que SÍ van fer vaga? Si els que no la van secundar havien demostrat la seva professionalitat, deu voler dir que els que la van secundar no eren tan bons professionals, oi?
3) En Marc ens ha venut la 'moto'. Et deus referir també als membres del Comitè d'Empresa i treballadors de l'ACN? Però és clar, aquests sindicalistes no són bons professionals...
4) Pel que tinc entès en Marc no és d'ICV, informa't millor. En tot cas, com és que un partit pot situar un treballador a l'ACN? I si el pot col·locar, com és que no pot evitar el seu acomiadament?
5) I per últim, dius que el motiu d'acomiadament és un correu ofensiu. Vaja, tenia entès que eren motius econòmics... Lo del correu no devia ser tan motiu si s'han hagut de buscar "d'altres excuses"...

Anònim ha dit...

Quina manera de manipular, mare meva! El Marc, famós documentalista acomiadat per fer vaga, us ha venut una moto i els sindicalistes l'heu comprada a ulls clucs. No és veritat tal i com ho expliqueu aquí. El Marc col.locat per Iniciativa, va enviar un correu atacant a tots els treballadors i es va atrevir (això no ho reprodueixes tu!) a qüestionar la professionalitat dels periodistes de l'ACN de manera ofensiva, però tu dius "irònica". En Marc sabia que se li acabava la feina, ja estava fent entrevistes de feina en altres llocs i va decidir "morir matant". Llàstima perquè ens esquitxa a tots.

Anònim ha dit...

En el correu del Marc que tanta llibertat d'expressió exerceix a costa d'insultar-nos a tots, als que vam treballar i als qui no, ens diu de l'alçada d'un campanar, donant-nos lliçons de periodisme un simple documentalista que pràcticament no coneixia ningú. El mal rotllo que va provocar va ser considerable, s'ha de reconèixer. Però com que ell estava "de pas" per l'ACN perquè se li acabava la feina... Hem flipat amb el paper del comitè i especialment del seu president, que després d'animar-lo a enviar el correu suïcida ha tingut la barra d'aprofitar el cas per atacar la direcció. Josep Molina, se't veu el llautó!

Anònim ha dit...

Ara també censures els correus? Estalinista!

iescudero ha dit...

Els correus eliminats s'han reproduït de manera íntegra a continuació, ometent només les dades personals de la persona afectada.
Ja sabem com actuen alguns empresaris, i la persona afectada haurà de buscar una nova feina ja que on treballava no és que censuréssin els seus correus, el van cardar al carrer.
Aquí s'accepten totes les opinions, incloses les covards que s'amaguen a darrera de l'anonimat, mentre no insultin. En cas del terme "estalinista" que em dediques, no me l'agafaré com a un insult, sinó com a conseqüència de la incultura que destil·len els teus comentaris...
Per cert, ja que t'agrada donar noms, per què no ens dones el teu?

potser també t'agradi...

Related Posts with Thumbnails