8 d’agost de 2010

El tema nacional afoga el tema social

“...el objetivo de este artículo es subrayar que las derechas catalanas están utilizando también el nacionalismo para ocultar la enorme responsabilidad que tienen en el considerable atraso del estado del bienestar catalán y que no se debe como constantemente indican únicamente al déficit fiscal de Catalunya...”

“Este bajo gasto público social determina una polarización del estado del bienestar en Catalunya, de forma que el 30-35% de la población de renta superior utiliza los servicios privados, y el 65-70% restante utiliza los servicios públicos, siendo el estado del bienestar catalán uno de los más polarizados por clase social a la UE-15. Este enorme atraso de gasto público social se ha ido corrigiendo por el gobierno tripartito desde el 2003, habiendo sido este uno de los cambios más importantes (ignorado o desconocido por los medios de información y persuasión, incluidos los medianos públicos de la Generalitat, que tienen en su mayoría una orientación conservadora y neoliberal) que se ha realizado en Catalunya, reduciendo el enorme déficit que esta tiene con la media de la UE-15”.


(Vicenç Navarro -catedràtic de ciències socials a la Universitat Pompeu Fabra-)
Podeu llegir la resta d’aquest magnífic article aquí

No és el meu objectiu tornar a discutir-me amb algun company independentista sobre si el fet nacional afoga el fet social, sobre si l’independentisme és un discurs imposat o sobre soberanisme social.
Entenc que hi ha independentistes que tenen aquest objectiu, i d’altres, a la seva agenda política i ho respecto. Hi ha també una altra dreta que es diu nacionalista que, ni vol la independència de Catalunya, ni mai (en els 23 anys que va governar) va plantejar un canvi en les relacions Catalunya-Espanya. Una dreta liberal-conservadora que, com molt bé explica el professor Navarro, ha estat origen i causa del retràs en matèria social del nostre país. Una dreta que té el seu reflex a Espanya en una altra dreta nacionalista. Són dretes de nacionalisme oposat, però no han tingut (ni tornaran a tenir) cap problema en governar plegades. Són dretes que només fan servir el fet identitari-nacional com a cortina de fum per a amagar els seus interessos comuns en contra de les classes populars catalanes i espanyoles.
I és per això que des de fa uns anys, més exactament des de que hi ha el tripartit a Catalunya, han tornat a posar en primera línia del debat polític el fet identitari. El tripartit no ha sabut defensar els interessos de Catalunya a Madrid, el PSOE no ha complert els seus compromisos amb Catalunya, ERC governa amb el PSC-PSOE per tant són uns venuts... Però aviam! Per què ara tenim aquests problemes derivats de l’estatut? Precisament perquè aquest govern va decidir ampliar l’autogovern de Catalunya revisant l’estatut de Sau. Què va fer CiU en els seus 23 anys de govern per a eixamplar l’autogovern de Catalunya?
A mi em fa una mica de pena que determinats companys de govern hagin caigut en aquesta trampa de CiU-PP i ara sembli que hagin de justificar el fet d’haver format part del tripartit català, que sentin vergonya d’haver-ho impulsat. Doncs jo no, jo em sento molt orgullós d’un govern que, a pesar dels evidents errors –que no nego ni amago-, ha fet molt més per a impulsar l’autogovern del nostre país que els governs de CiU. I no cal dir res en quant als aspectes socials.
Quan he parlat de debat imposat, em referia precisament a això. No a que un partit independentista defensi els seus plantejaments, sinó al fet que aquest discurs (intel·ligentment impulsat per la dreta) amagui moltes vegades l’explicació de les, també moltes, coses bones que ha fet l’actual govern de Catalunya.
Si torna a governar CiU (i amb qui governarà, segur, de soci) ja veurem quants problemes, com l’estatut, tenim amb Madrid, ja veurem quants referèndums es fan... I, sobre tot, ja veurem quant beneficiades acaben les classes populars de Catalunya. Llavors ens empenedirem, al temps.

Cap comentari:

potser també t'agradi...

Related Posts with Thumbnails