19 de juliol de 2010

Tornada del paradís

Al igual que al 2006 i 2008, enguany hem tornat a gaudir de les vacances estivals a la comarca do Barbanza, al marge nord de la Ria d'Arousa. Després de fer escala a Irun i gaudir de les seves festes de Sant Marçal, el primer dia de juliol vam sortir direcció Palmeira, poble pertanyent al concello de Riveira, per a gaudir d'uns dies de descans.
El meu lligam a la Ria d'Arousa ve de les estades estiuenques, fins a l'adolescència, al poble originari de la meva família materna. És un lloc al que em sento molt vinculat i que, si no fos per la gran llunyania de Catalunya, visitaria molt més sovint. El nord de la Ria d'Arousa és ideal per a descansar gaudint de platges, paisatges i una gastronomia excepcionals, tot plegat allunyat de la massificació turística i des restaurants de dubtosa qualitat gastronòmica.

Ria d'Arousa, zona de Cabio

Un luxe poder gaudir gairebé en solitari de platges paradisíaques, fins i tot veient alguna vegada passar dofins. Un plaer veure arribar a port els petits vaixells que tornen cada dia amb l'excel·lent marisc i peix encara viu... El clima és un altre dels atractius, a l'estiu són majoritaris els dies de sol (tot i que algun de pluja n'hi ha), i les temperatures no solen sobrepassar els 30º, sempre acompanyats de la brisa atlàntica.

Platja do Vilar

Aquesta bona climatologia fa que cada vegada més ens decantem per quedar-nos a la Ria, en lloc de fer turisme per fora, i aprofitar les nombroses platges i oportunitats per a passejar amb tranquil·litat.
Tot i així, uns dels dies de pluja, el primer, vam aprofitar per a visitar Santiago, cosa que no fèiem des de 2006. Santiago és una ciutat preciosa amb els seus carrers estrets al casc antic, les seves 'tasques' i la imponent plaça del Obradoiro amb la seva grandiosa catedral.
El segon i últim dia que va ploure, va ser pura casualitat, vaig quedar per a conèixer un company 2.0 d'I Love IU, murcià però, al igual que jo, amb vincles arousans, en Dani Martínez (bloc, facebook i twitter). Sempre és divertit i agradable conèixer físicament aquests companys 2.0 amb que tanta relació virtual tenim.

Ressenya gastronòmica

Obligada si parlem de Galiza. L'especialitat de les Ries es basa, com no pot ser d'una altra manera, en la seva exuberant riquesa marítima en forma de peix i marisc. Tot i que no es pot obviar el gust per un d'aquests entrecots de vedella del país.
El producte estrella és el musclo, tot i que en l'època en que vam ser encara no havia assolit la seva mida òptima. Bons substituts van ser el pop i les navalles. Això en el que es refereix als mariscos més econòmics.
Si la situació ho permet, sempre s'han de testar uns bons escamarlans (cuits, i de 100g mínim la unitat) o unes cloïsses al natural. Cranques, nècores o llamàntols també poden fer les delícies dels amants del marisc.
Qualsevol peix fresc en una bona “caldeirada” és un luxe pels amats dels peixos (la “caldeirada” millor, al meu gust, la de ratlla).
Un altre dels productes típics és l'empanada. Si és amb pa de “milho” (blat de moro) i està ben feta és una delícia. L'habitual pels nostres indrets és la de tonyina, bacallà o carn. Allà també és habitual, però recomano testar les de pop, escopinyes, sardines, zamburiñas o xoubas (una mena de sardines petites).
També és obligada la ingesta de pebrots de Padrón (localitat molt a la vora). Dels pebrots de Padrón es diu que uns piquen i altres no. Abans els que picaven feien plorar, ara és difícil trobar-los.

Quant als llocs, normalment vaig a tir fix. N'hi ha un parell que sovintejo molt: O Xardin, prop del l'ajuntament de Riveira, i el bar-xiringuito Lombiña, a la platja de Cabio (entre Palmeira i a Pobra de Caramiñal). La relació qualitat preu és magnífica.
Si el que es vol menjar és marisc d'alta gama, un clàssic és la Marisqueria Garcia, a tocar del port de Riveira. No hi anava des de l'adolescència i, a més de no haver canviat la sobrecarregada decoració, mantenen la qualitat. El preu tampoc és exagerat.

Entrada relacionada: Retorn d'allà on Déu es va estirar a descansar

Cap comentari:

potser també t'agradi...

Related Posts with Thumbnails