19 d’abril de 2010

La demencial política vigatana

L’alcalde de Vic va cometre un greu error el dia que va introduir el populisme a l’hora de tractar la difícil qüestió de la immigració. A l’error es van afegir els seus socis de PSC i ERC que després no van saber com sortir-se’n. Després de fer el ridícul oposant-se a les opinions que venien de tot arreu (per a ells era tot el món qui estava en contra seva), van trobar la sortida al conflicte amb el típic victimisme de dir que havia estat Madrid que no els havia deixat fer i que tota la culpa era de l’estat.
Podríem dir que el peculiar sistema de governar Vic (fidelitat acrítica a l’alcalde a canvi de mantenir parcel·les pròpies de poder) va fer caure el PSC i ERC en una trampa que no van saber governar. Van quedar atrapats entre la lògica i la opinió dels seus partits, i la fidelitat interessada a l’alcalde i CiU.
Semblava que el malson havia passat, però es veu que per a CiU la immigració serà una qüestió electoralment molt sucosa de cara a les catalanes i Vic serà el seu banc de proves. Així doncs, l’alcalde de Vic, Josep Maria Vila-d’Abadal, va tornar a la càrrega amb la seva pretensió de dificultar el registre de determinats ciutadans de Vic.
En base a un informe de la comissària d’Interior de l’UE demanat pel, segur, eurodiputat més pijo de l’Europarlament, Ramon Tremosa, l’alcalde pretén que l’ajuntament faci de delator del ministeri de l’Interior. El famós informe en cap moment parla d’empadronament, ni de si un ajuntament pot oposar-se, o actuar de delator. De fet, la redactora del mateix, Cecília Malmström (del mateix grup que Tremosa), en un article a El Periodico afirma que: “...permetin-me que insisteixi en el fet que la Comissió Europea no s’ha de pronunciar en el debat que actualment està tenint lloc a Espanya sobre la possibilitat d’empadronar o no els estrangers en situació irregular ni en el debat sobre quina Administració és competent per gestionar la immigració irregular. Aquestes són qüestions de la competència de les autoritats nacionals i són per tant els estats membres els que millor poden prendre decisions sobre aquestes qüestions". Clar i català! Tot i així, l’eurodiputat Tremosa va sortir en estampida afirmant que Europa havia donat la raó al consistori vigatà.

09/04/2010. Vila d'Abadal, acompanyat pels representants de CiU, ERC i PSC anuncien que l'ajuntament delatarà els sense papers.
Foto: osona.com


L’alcalde, lluny de rectificar la cagada del seu eurodiputat, s’ha entestat en tirar endavant la idea animat, imagino, per un equip d’assessors d’imatge i periodistes que li diuen que insisteixi, que això agrada i dóna vots.
Quant al paper de PSC i ERC només es pot qualificar, una altra vegada, de patètic. L’alcalde torna a insistir en la delació dels immigrants sense papers anunciant-ho en una roda de premsa amb la cúpula del seu partit (CiU). Un cop anunciada públicament la mesura, crida els seus socis de govern i els fa seure per a tornar a anunciar-la. I aquests, d’una manera inaudita, es fan co-partíceps de la mesura donant suport a l’alcalde amb la seva presència. Una mesura que l’alcalde va presentar amb CiU l’assumeixen els seus socis per a tot.
Imagino que amb les orelles ben estirades pels seus partits (a l’àmbit nacional) han rectificat dient que no aplicaran les mesures anunciades. Increïble! Anuncien, juntament amb l’alcalde, el suport a una mesura que després afirmen que no aplicaran per no estar-hi d’acord... Demanat al respecte, el líder dels socialistes vigatans, Josep Burgaya, va afirmar que va participar en la roda de premsa en que l’alcalde va anunciar la mesura populista (ja anunciada abans amb la cúpula del seu partit) perquè... va actuar en calent.
Ara, en fred, els tres socis que donen suport al govern vigatà s’estan pensant com fan per a quadrar el cercle: que l’alcalde tiri endavant les delacions, que PSC i ERC s’oposin, i que el govern vigatà no es trenqui (almenys fins que els hi convingui). Demencial tot plegat!

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Demencial el post! M'encanten les alternatives que proposes i el model d'acollida que tens. Queda molt ben explicat!

iescudero ha dit...

Estimat anònim, per si no t'havies adonat t'ho explico: el post no anava sobre la llei d'acollida ni el model d'acollida. El post anava sobre l'empadronament i sobre com uns fan servir el tema de la immigració per a competir pels vots de la PXC i d'altres van canviant d'opinió i no saben si fer cas del que diuen els seus partits nacionals o del pacte de govern que els té gustosament collats.
-Consideres normal que tornin a l'embolic de l'empadronament en base a la resposta de una comissària europea, que ha d'acabar sortint al pas dient que la interpretació que fan Tremosa (i, per extensió, Vila d'Abadal) no té res a veure amb el que ella ha dit?
-Consideres normal assistir a una roda de premsa a anunciar una cosa que ja ha estat anunciada pel mateix alcalde amb el seu partit?
-Consideres normal que l'endemà d'aquesta roda de premsa es digui que es farà el contrari del que s'anunciava a la mateixa?

Si segueixes aquest bloc, és absurd que em demanis posicionament sobre el dret o no a empadronar nouvinguts o sobre com hauria de ser l'acollida dels mateixos.
TOTS els nouvinguts s'han d'empadronar, perquè:
1. Només es poden fer polítiques socials (i destinar-hi recursos) si se sap quantes persones viuen REALMENT al teu municipi. I aquesta dada només la dóna el padró.
2. Hi ha determinats drets que estan reconeguts com a UNIVERSALS (sanitat, educació...) i a aquests pots accedir-hi si estas empadronat.
3. La regulació del padró està recollida a la Llei de Bases de Règim Local i és prou clara al respecte: és un deure, i una obligació, empadronar totes les persones que viuen en un municipi independentment de la seva situació administrativa.

Quant a l'acollida: la legalitat o il·legalitat d'un immigrant no ve marcada per un desig d'ell mateix. La il·legalitat ve marcada per les condicions laborals (legals o no) de qui el contracta o per la legalitat contractual o no de qui, per exemple, li lloga un pis. S'ha de perseguir a qui fomenta la il·legalitat contractant-los sense papers o llogant-los pisos en condicions insalubres.
Aquesta crisi ha demostrat que els nouvinguts venen a treballar, i que quan no hi ha prou feina no venen. El fluxe migratori el marca la mateixa situació econòmica-laboral.
El que s'han de fer des d'aquí (amb recursos suficients per als municipis) és polítiques actives d'acollida i integració (idioma, normatives, etc), i ser escrupulós amb l'exigència dels deures i compliment dels drets.

Aquesta és la meva opinió, que t'he expressat de manera resumida, i que no he canviat en els darrers 5 minuts, ni tinc intenció de canviar en els propers 5 (ni que m'ofereixin una bona cadira, ni que pugui esgarrapar 4 vots més...).

potser també t'agradi...

Related Posts with Thumbnails