7 d’abril de 2010

Garzón no té el meu suport

Arran els intents d'apartar de la carrera judicial el jutge vedet de l'Audiència Nacional (antic Tribunal d'Ordre Públic - TOP), Baltasar Garzón, han sorgit diferents iniciatives de suport a aquest senyor. Jo no m'hi afegiré pas.
Que grups com La Falange puguin posar contra les cordes un jutge que simplement vol investigar què va passar durant els anys de repressió franquista, parla molt a les clares de la situació de la judicatura a l'estat espanyol, i per extensió, de la situació de la mateixa democràcia a l'estat. Sobre la transició i el pacte de silenci i oblit que va suposar ja se n'ha parlat molt. La transició la van protagonitzar, i pactar, els mateixos que, bé tenien molt a perdre, bé tenien molt a guanyar o bé van ser enganyats. Aquest pacte de silenci i oblit es manté i quan un jutge ha volgut remenar el vesper de complicitats, els interessats en que la situació es mantingui l'han barrat el pas.
Estic a favor de treure a la llum el que va passar durant el franquisme i els que van patir la repressió. S'ha de donar suport a qui vulgui fer-ho, però crec que s'equivoca el tret. La investigació de la repressió franquista i l'homenatge als que la van patir no crec que s'hagi de fer via judicial, jo no vull que Fraga o algun altre franquista reconvertit sigui engarjolat. Jo vull que aquesta democràcia, si vol ser-ho, reconegui allà on es troba la representació popular, al Parlament, què va representar el franquisme i qui va defensar la decència i els valors democràtics. Vull un reconeixement polític i institucional dels republicans, vull que legalment s'anul·lin els judicis franquistes, que l'extrema dreta no tingui santuaris on homenatjar dictadors. La democràcia espanyola, que avui no és plena, no ha de deixar en mans d'un jutge la seva desmemòria.

antiga seu del diari "Egin" i de l'emissora "Egin irratia"

Per altra banda, jo no puc donar el meu suport a una persona que va crear la tan poc democràtica idea de l'"entorn terrorista", consistent en considerar igual de terrorista a qui posa una bomba que a qui crema una paperera, qui fa una pintada, qui edita un diari en euskera o qui es reuneix per parlar de política. Garzón va tancar, de manera preventiva, diaris i emissores que no havien d'haver estat tancades, Garzón ha fet servir la presó preventiva per a "estovar" encausats.
Segurament Garzón havia d'haver estat encausat per totes les actuacions que van portar moltíssima gent a la presó de manera preventiva que després no va ser ni encausada, per haver tancat mitjans de comunicació sense base legal, per haver concertat amb la policia i la fiscalia detencions quan ell estava de guàrdia i sabien que es quedaria els casos. No, jo no defensaré aquest senyor, tot i que consideri que els motius pels quals se'l vol apartar ara de la judicatura estiguin instigats des dels sectors més neo-franquistes de l'estat. Estar en contra dels motius pels quals es volen carregar Garzón no vol dir estar a favor de Garzón.

5 comentaris:

Grândola ha dit...

Iñaki, yo tampoco estoy con Garzón y no lo estoy por los mismos motivos que tú has dado. Eso sí, estoy en contra de la impunidad franquista y lo que se juzga aquí precisamente es eso. La ONU es tajante en este sentido, la Convención sobre desapariciones forzosas (que no acaba de arrancar, pero que sí ratificó España) lo deja claro. No es Garzón. Son nuestros muertos.


Salut

Daniel Martinez ha dit...

Me uno. El enemigo de mi enemigo no es mi amigo.

Hugo Martínez Abarca ha dit...

Yo creo que estamos demasiado acostumbrados a los juicios ad hominem. Para rechazar el encarcelamiento de Otegi no hace falta pensar que Otegi es guay, sino ser demócrata.
En este caso yo no apoyo personalmente a Garzón, sino que me opongo a que nadie sea perseguido por investigar un genocidio.

iescudero ha dit...

Creo que pensamos igual, al menos esa era la intención del post.
Yo apoyo lo que pretende Garzón, y me opongo radicalmente a los que quieren encausarlo por eso que pretende, pero los grupos que han surgido (facebook, etc) son de apoyo a Garzón, yo sólo digo que no me uniré a esos grupos, manifiestos, etc. Igual que no pondré a Garzón en mi foto de perfil.
Firmar manifiestos contra la impunidad, en reconocimiento de las víctimas, etc... los que haga falta!

ceronegativo ha dit...

todos de acuerdo pues!

potser també t'agradi...

Related Posts with Thumbnails