28 d’abril de 2010

És tracta de capitalisme, no de democràcia

Ahir nova patacada de les borses europees. La notícia de la rebaixa per part d'una agencia americana de qualificació de riscos (Standard & Poor's -S&P-) de la qualitat del deute grec i portuguès, va provocar una jornada de caos. Entenc que avui dia poc inversionista de classe mitjana i baixa deu quedar a la borsa, per tant, tant se me'n fot que qui vulgui especular perdi els diners, és un risc que has d'assumir si vols jugar-hi.

D'aquesta notícia el que em preocupa és que una empresa privada americana pugui 'jugar' amb l'economia d'Europa i els europeus. Aquestes empreses de qualificació de riscos són, per dos motius, unes de les principals responsables de la crisi actual. Primer, perquè van ser elles les que van qualificar com a solvents empreses i entitats financeres que al cap de quatre dies feien fallida. Segon, perquè van ser incapaces de preveure la magnitud de la crisi que se'ns venia a sobre.
Amb aquests antecedents de credibilitat, aquestes empreses continuen 'qualificant' la solvència, no només d'empreses, sinó també de països. I les conseqüències són terribles per als ciutadans. El fet que S&P hagi deixat la qualitat del deute grec a l'alçada d'un bonus-basura vol dir que Grècia tindrà moltes més dificultats per accedir a finançament extern i, si accedeix, aquest l'haurà de pagar molt més car. Això afecta de manera molt directa a la ciutadania, bàsicament les capes més populars, que seran les que patiran les conseqüències dels 'ajustos'.

Perquè aquí ve la grossa. Una empresa privada desqualifica el deute d'un país europeu, ensorrant-lo encara més, en base a que aquest país no ha executat els durs ajustos que els grans 'gurus' de l'economia capitalista exigeixen. Una empresa privada marca les polítiques que un govern democraticament escollit pels ciutadans ha d'executar. És el clar exemple que, en el sistema capitalista, el marge de maniobra dels governs i dels partits que accepten el sistema és molt reduït. A Grècia, igual que a la resta de països europeus, les polítiques les marquen organismes aliens no elegits per cap ciutadà (FMI, Banc Mundial...). És el sistema capitalista, una cosa molt diferent a la democràcia.

1 comentari:

angelsmcastells ha dit...

Totalment d'acord, Iñaki... Una abraçada!

potser també t'agradi...

Related Posts with Thumbnails