17 de març de 2010

De la taverna-borroka a ETA

L’assassinat ahir d’un gerdarme a mans d’un grup de joves, segons sembla, integrats ja a ETA deixa a les clares la situació patètica i esperpèntica en que es troba la banda.
És indubtable que de capacitat de fer mal encara en tenen, ahir van demostrar-ho. Una família trencada que passa a ampliar el nombre de víctimes de la banda. Un número més, però que individualitzat és tot un món destrossat. Però tot i aquesta capacitat, és indubtable que la situació d’ETA dista molt de ser la que un dia va ser.
Un grup de joves provinent de la kale borroka, i aquí obro un parèntesi: kale borroka vol dir avui cremar containers, caixers automàtics o llençar pedres a la policia entre canuto i canuto, i kalimotxo i kalimotxo. Els borrokas actuals es socialitzen, i adquireixen la seva “formació política” als bars bevent kalimotxos i fumant xocolata. De tant en tant s’ajunten i fan kale borroka. Abans molts es quedaven aquí, o abandonaven el gamberrisme juvenil o passaven un parell d’anyets a la presó. Els que volien donar el salt a ETA havien d’estar-se anys a l’espera de rebre formació i entrar a un comando. Ara les coses han canviat, les penes per kale borroka s’han equiparat a les de pertinença a organització terrorista, per tant, davant la perspectiva de 8 o 10 anys a la presó molts donen el salt a l’altra banda de la frontera i decideixen incorporar-se a ETA. A banda d’això, ETA necessita suplir els militants caiguts amb més rapidesa. Per tant, els nous membres d’ETA són molt joves, sense cap formació política, sense disciplina i sense la formació que els doni la banda.

Només així s’explica la situació viscuda ahir. 6 persones, 6! robant cotxes de luxe a un concessionari, quan tenien tots els que volien al carrer. Però no van ser descoberts per la policia pel fet de robar els cotxes, sinó per conduir-los a tota pastilla. Discretets els nens... No seria d’estranyar que si els haguessin fet un control d’alcoholèmia haguessin donat positiu.
La imatge que està donant ETA entre bona part de les seves bases és penosa. La imatge d’organització seria ha donat pas a la imatge de juerguistes de cap de setmana. Ara, a més, a més, aquests joves sense formació, ni política ni militar, han donat un pas endavant d’insospitades conseqüències: assassinar un policia francès al seu propi país. El fet que el tiroteig que va ocasionar aquesta mort es produís quan una part del comando tornava a rescatar un dels seus que havia estat detingut demostra que en la formació d'aquests pistolers han tingut més a veure les pel·lícules de Jonh Wayne que l'aprenentatge dels pistolers més veterans.
El final d’ETA està sent patètic. Aquests joves de la taverna-borroka encara es creuen herois, però no s’adonen que seran els més idiotes de la classe. Seran els encarregats de tancar la porta i a ningú, ni de la seva gent, no l’importarà un pebrot. Mentre arriba aquest final, almenys que destrossin les mínimes famílies possibles.realitat o ficció?

1 comentari:

ceronegativo ha dit...

pues si, a ver si hay suerte, ETA se acaba pronto y no destrozan más vidas...

potser també t'agradi...

Related Posts with Thumbnails