26 de febrer de 2010

Moviment Laic i Progressista sobre les consultes independentistes

Tal i com vaig fer fa uns dies, torno a reproduir al bloc un altre comunicat del Moviment Laic i Progressista. Aquesta vegada sobre les consultes independentistes que es tornaran a plantejar aquest cap de setmana a molts indrets de Catalunya. I el reprodueixo perquè expressa de manera molt planera i clara postures gairebé idèntiques a les que en el seu dia vam defensar les persones d'EUiA d'Osona sobre les consultes que es van celebrar a la nostra comarca.
Em sento totalment identificat amb el comunicat...

Davant la celebració de consultes populars que se celebraran a diversos municipis de Catalunya el proper diumenge, i en les quals es plantejarà a la ciutadania l'establiment de Catalunya com a Estat independent integrat a la Unió Europea, des del Moviment Laic i Progressista (MLP) volem manifestar que:

1.Expressem la nostra simpatia cap als exercicis que s'estan promovent des de la ciutadania per consultar l'opinió de la gent.

2.Creiem que ha de ser la societat civil, i no els partits polítics, els que liderin aquests processos.

3.Les consultes, en general, només admeten un sí o un no, sense permetre cap altra opció. Això el que fa és simplificar el debat i donar-li un caràcter reduccionista.

4.El patriotisme no té res a veure amb l'ostentació o identificació amb determinats símbols o horitzons polítics, sinó que s'exerceix mitjançant el compromís cívic i la participació voluntària i desinteressada en projectes col·lectius que cerquin el bé públic.

5.Cal recordar que, malgrat que demanem que es vegi les consultes ciutadanes com a exercici legítim de la ciutadania a expressar lliurement la seva opinió i els seus legítims anhels, Catalunya s'autodetermina en cada elecció al seu Parlament, on hi són majoritàries les opcions autonomistes o federalistes, i que no hi ha cap impediment per defensar les tesis independentistes des de les institucions.

L'MLP està compromès amb la construcció nacional de Catalunya i amb l'exercici del dret d'autodeterminació, fent seus els principis del republicanisme federal, i es defineix com una eina de construcció nacional, entesa la nació com el producte d'una voluntat col·lectiva, com una unió voluntària dels ciutadans. Per l'MLP la justificació de l'existència d'un Estat no es troba en la seva història, sinó en la decisió d'un col·lectiu de constituir-se com a entitat política. L'MLP, doncs, s'identifica amb el concepte republicà de nació.

Cap comentari:

potser també t'agradi...

Related Posts with Thumbnails