12 de gener de 2010

Sobre l'editorial d'osona.com

Avui el diari digital osonenc "osona.com" ha emès un editorial posicionant-se a favor de la mesura del govern tripartit vigatà de modificar els criteris d'empadronament de ciutadans nouvinguts.
Per suposat, com no podria ser d'una altra manera, respecto el posicionament d'aquest mitjà de comunicació. És legítim (i recomanable) que els mitjans es mullin en quan a temes d'actualitat es tracta. No comparteixo el fons de la reflexió, coincident amb la de l'equip de govern, però el respecto.
Ni els mitjans que donen suport a la mesura, ni l'equip de govern vigatà són racistes. Penso que això està fora de tot dubte, però sí que penso que la mesura en concret té un clar caire discriminatori envers un grup de persones d'etnies diferents a la nostra i, per tant, té caire xenòfob. De fet, una iniciativa de molt similar va ser presentada l'any 2003 per la PXC, que també, juntament amb d'altres organizacions "poc democràtiques" aplaudeixen la mesura.


El que menys m'ha agradat de l'editorial és la forma, al meu entendre, carregada de victimisme: "La mesura de l’Ajuntament de Vic... ha derivat en una intensa campanya de rebuig, menada des d’algunes entitats i des d’alguns mitjans de comunicació de Barcelona". Ja hi som: un complot orquestat per determinades entitats i encoratjat des de Barcelona. Ja tornem a parlar de Barcelona (i àrea metropolitana, entenc) de manera despectiva, com si d'un país enemic es tractés. "La campanya periodística barcelonina contra l’equip de govern de Vic..." El problema, sembla ser, és que no ens entenen, i a sobre, creen campanyes en contra nostra!
Aquest altre paràgraf resumeix molt bé al que em refereixo: "Entenem que hi ha diaris i forces polítiques minoritàries i residuals que troben un especial plaer –cadascú pels seus motius- en acusar els partits democràtics de ser racistes, xenòfobs, feixistes i tot el que se’ls acut, en especial si l’objecte de les acusacions són la ciutat de Vic i les forces polítiques vinculades al nacionalisme i l’independentisme, com ha passat tantes i tantes vegades en els darrers anys". No és, que jo sàpiga, la CUP una força independentista? I ERC (nacional)? O potser és que el PSC de Vic és un partit nacionalista o independentista? I Anglada, és exemple d'independentisme? Si Vic és nacionalista, la resta de la comarca no ho és? En fi, aquest argument victimista cau pel seu propi pes.
Quan es parla de forces minoritàries, es refereix al PSC comarcal i català? A ERC? ICV i EUiA? Les CUP? la majoria de càrrecs de la comarca d'Osona? Les més de 20 entitats que van signar un manifest oposant-se? CDC, que segons sembla s'hi oposa (o no)? La majoria de mitjans de comunicació nacionals? Col·legi d'advocats de Barcelona?

En definitiva, no trobo adient fer servir arguments com "complots orquestats des de Barcelona contra el nacionalisme" o "forces polítiques minoritàries i residuals" per a justificar les postures pròpies. I més quan no és així. Almenys, és la meva opinió.

1 comentari:

Toni Perico ha dit...

Desde La Catalunya orgullosa de ser meztiza (que dudo que esté aquí en Barcelona, pero bueno, la busco...):

Discrepo. Las medidas de los impresentables del Achuntament me parecen racistoides, pues son identicas a las que hace Lepen (¿es racista este tio o no?) y las que hace Berlusconi (otro que tal baila).

Si se hacen con intención No racista, ahí no me meto, porque no sé la intención de la gente, pero las medidas en si ... son muy, pero muy graves, pues lo que pretenden es dejar sin servicios sociales, sanidad o educación a una capa de la población por su origen y expulsarlos, indirectamente a otros lados.

La culpa de que los ambulatorios, colegios o servicios sociales estén colapsados no son de los que lo utilizan, son de los que no saben dimensionarlos para cubrir las necesidades.

Lo expreso en mi blog con mi diplomacia habitual
http://toniperico.blogspot.com/2010/01/el-achuntament-de-vic-o-cuando-el.html

Firma: Uno orgulloso de ser Barcelona (como otros Vic) y más en concreto de NOU BARRIS (barrio inmigrante ayer , hoy y creo que siempre)

potser també t'agradi...

Related Posts with Thumbnails