9 de gener de 2010

Què pensaven i què pensen els polítics vigatans sobre l'empadronament de nouvinguts

Aprofito l'escrit de l'amic Josep Comajoan al 9nou d'aquest divendres, en que feia referència a un ple de l'any 2003, per a bussejar en l'acta d'aquell Ple:

“la nostra proposta inclou que en un termini no superior a una setmana, des d’aquesta corporació municipal, es trametin a la Subdelegació del Govern de Barcelona, totes les fotocòpies dels passaports d’aquells estrangers empadronats a Vic i dels quals l’Ajuntament tingui indicis que no són residents legals, per tal d’evitar que aquesta corporació municipal, en la persona del seu alcalde, cometi un presumpte delicte de cooperació necessària i encobriment”
“l’objectiu d’aquesta proposta és fer que aquest Ajuntament compleixi la nova llei orgànica aprovada recentment, la qual diu que els ajuntaments tenen l’obligació de fer arribar el padró municipal de tots aquells estrangers considerats il·legals al lloc corresponent”


Aquest és un extracte de la moció presentada al Ple de l'Ajuntament de Vic l'any 2003 pel regidor de la Plataforma per Catalunya, Josep Anglada. Anglada no negava el dret a empadronar-se de ningú, simplement deia que quan hi hagués indicis que alguna de les persones empadronades no tingués els papers en regla (li diuen il·legals) es posés en coneixement de l'autoritat competent.
Realment no acabo de veure grans diferències entre aquesta proposta i la que fa l'actual equip de govern tripartit de la ciutat de Vic (CiU, PSC, ERC).

“el grup municipal d’Esquerra Republicana, lògicament votarà en contra d’aquesta moció...”
“... Entenen que és una moció demagògica perquè el senyor Anglada no coneix gaire com funciona l’ordenament jurídic. Diu que en aquest cas un ajuntament ha de fer el que li requereix una administració de rang superior o algun tribunal de justícia, i això el senyor Anglada, pel que es veu no ho té clar, perquè amb temes d’immigració, de moment, qui té les competències és l’Estat i no els ajuntaments, això fins que el senyor Anglada no es presenti a les eleccions espanyoles i les guanyi per majoria absoluta”

D'aquell grup municipal d'ERC que va votar en contra de la moció, per desgràcia, no en queda ningú...

Aquesta altra argumentació en contra de la moció d'Anglada encara m'agrada més: “El senyor Burgaya diu que el seu grup votarà en contra d’aquesta moció perquè, a part dels defectes de forma que s’han assenyalat, creuen que la potestat que l’Ajuntament entregui aquests passaports és una possibilitat que té l’Ajuntament, però no és una obligació.
Que també els preocupa el tema de la immigració, però no d’aquesta manera; és a dir, afrontar el tema de la immigració amb repressió sobre la part més feble i cap a les persones que s’han vist obligades a desplaçar-se del seu país, no els sembla que sigui la manera d’afrontar-ho. Per tant, no donaran suport a una moció d’aquestes característiques”

Aquest tal senyor Burgaya és l'actual 2on tinent d'alcalde de l'ajuntament de Vic, i s'ha posicionat clarament a favor de la proposta de l'equip de govern al que pertany de posar en coneixement de l'autoritat els casos d'immigrants empadronats que no tinguin els seus papers en regla. Immigrants que, pel que sembla, ara ja no són "la part més feble". De fet, l'actual número dos del PSC al consistori vigatà i número dos també l'any 2003, Jacint Raurell, va votar a favor quan al 2003 havia votat en contra. El mateix és aplicable a l'actual regidora socialista Dolors Pena, regidora també al 2003.
El paper dels socialistes en tot aquest tema, com en d'altres, és patètic. Quan eren a l'oposició feien argumentacions grandiloqüents contra mesures com aquesta. Ara, al govern, fan també grans argumentacions per a dir el contrari.

El grup de CiU, que al 2003 governava en solitari, també va votar en contra de la proposta d'Anglada, però per defectes jurídics i de forma. Aquest grup ha canviat força des de 2003 (alcalde i 1r tinent d'alcalde entre d'altres), cosa, que com en el cas d'ERC, no sé si justifica un canvi tan radical de manera de pensar. En tot cas, del grup de CiU de 2003 encara es mantenen alguns regidors que han canviat el seu vot: Jaume Puig i Josep Rafús. Però bé, a aquests no se'ls hi poden demanar gaires coses perquè només aixecaven (i aixequen) la mà per a votar en funció del que digui el seu líder.

Nosaltres, ICV-EUiA, que si una cosa tenim és la coherència ens vam oposar al 2003 igual que ens oposem ara. Només reprodueixo un extracte de l'argumentació del nostre regidor Xavier Tornafoch: “...aquesta moció insinua que els membres d’aquest Ajuntament no acaten les lleis, que estan prevaricant, especialment l’alcalde. Com pretén que la votin a favor, en el benentès que hi hagués alguna raó objectiva per fer-ho, si els tracta d’entrada de prevaricadors?” “Quan diu que l’Ajuntament de Vic lliurarà les fotocòpies dels passaports d’aquells estrangers empadronats a Vic sobre els quals tingui indicis que són il·legals, està introduint un element de subjectivitat molt perillós. Pregunta com s’haurien d’avaluar aquests indicis: color de pell, forma de vestir, marca del tabac que fumen, vehicle que condueixen?. Quins serien els criteris?"
Creu que en l’exercici de la seva autonomia, l’Ajuntament de Vic ha d’atendre peticions de cessió de dades per part del Ministeri de l’Interior i de la Conselleria de Justícia i Interior de la Generalitat, quan siguin degudament motivades, sense cap mena de distinció entre els drets que tenen els ciutadans i ciutadanes de l’Estat espanyol i aquells i aquelles de nacionalitat estrangera, respectant sempre el dret a la intimitat que garanteix la Llei de protecció de dades...”


Doncs això... criteri, honestedat i principis

1 comentari:

àngels ha dit...

Iñaki, estic segura que el millor que es pot fer és deixar les coses ben clares, que cadascú assumeixi la seva responsabilitat, i que és força adient insistir en el tema. La relliscada més petita implica donar ales a qui no s'ho mereix (i digui el que digui la dita, tampoc ens mereixem). Ànims, i una abraçada!

potser també t'agradi...

Related Posts with Thumbnails