14 de desembre de 2009

L’endemà de la consulta

Entre l’eufòria dels organitzadors de la consulta sobiranista d’aquest diumenge (i dels mitjans favorables), i el menyspreu dels partits espanyolistes (i dels mitjans desfavorables), crec que és possible analitzar la jornada d’ahir intentant posar un mínim d’objectivitat.
Al meu entendre, el més positiu de les consultes celebrades ahir va ser la boníssima organització i professionalitat de les plataformes que van tirar endavant tot el muntatge (a Osona, Osona Decideix). També cal destacar l’absència d’incidents i el to festiu de la jornada.

En quan a la consulta en sí, més enllà del resultat, la gran dada era la de la participació. Aquesta dada és la que havia de marcar l’èxit o fracàs de la consulta. És aquí on hi ha la gran disparitat d’opinions entre els favorables i opositors a la consulta. En aquest cas, jo no puc estar ni amb uns ni amb els altres.
Negar l’evidència de la importància de 200.000 vots en una consulta en que la ciutat més grossa que participava tenia un cens inferior a 60.000 votants seria absurd. Una consulta d’aquestes característiques i amb aquests resultats fa mig any hagués estat impensable. A Osona la participació ha estat superior al 42% (% ja important), i al conjunt de les poblacions on es celebrava arreu de Catalunya, ha estat al voltant del 30%.
Però també s’ha de dir que les mostres d’eufòria dels que donaven suport a la consulta, que en una immensa majoria també eren favorables a la independència, em semblen del tot exagerades. Les consultes s’han celebrat en municipis i comarques de caire clarament nacionalista, aquestes mateixes consultes portades a l’àrea metropolitana o ciutats més grosses ens haguessin deixat dades de participació bastant dolentes.

El gran fracàs de les consultes d’ahir, molt relacionat amb la participació de que parlava ara, va ser precisament el resultat. Ja en el seu dia, parlant amb els organitzadors a Osona, coincidíem en que era molt important un alt índex de participació i també un nombre important de vots negatius. Un al % de vots negatius (o en blanc) hagués legitimat políticament molt més el procés, a banda d’haver fet pujar també la participació.
Sincerament crec que la campanya, que en l’organitzatiu ha estat un èxit sense discussions, en lo polític ha estat molt desencertada. La consulta havia d’haver intentat involucrar més als opositors a la independència però favorables al dret d’autodeterminació. La campanya, i la pregunta en sí, denotaven una clara voluntat independentista. Tot i que els organitzadors tenien clar que no demanarien el vot per cap opció, en les seves manifestacions públiques no amagaven la seva clara proximitat a una de les opcions. Penso que s’havia d’haver intentat jugar molt més l’opció del dret de tots els catalans a decidir el seu futur, que no pas el dret a esdevenir un estat independent.

En tot cas, crec que el sol fet d’haver pogut organitzar per primera vegada una consulta en que participés una bona part dels ciutadans de Catalunya suposa, en sí mateix, un èxit sense precedents.

Tal i com vaig anunciar que faria us informo que finalment el meu vot a la consulta va ser en blanc, pels motius que vaig explicar al post en qüestió, i que sincerament penso que s’han acabat demostrant. Les paraules de López Tena, un dels principals organitzadors i en teoria neutral, quan va acabar de donar els resultats d’Osona dient que Catalunya serà independent o no serà no ajuden gaire a deslligar els organitzadors d’una de les opcions, a més de demostrar una clara exclusió envers els catalans que no defensen la independència (i que segons tenia entès també eren catalans). Deixo a la consideració de cadascú la fórmula feta servir per López Tena per acomiadar-se del públic assistent: un, “que Déu us beneeixi”, davant la catedral de Vic.

9 comentaris:

rafa hortaleza ha dit...

a mi me preocupa un poco todo esto...

àngels ha dit...

Iñaki, a mi em varen preocupar les paraules de'n Tena quan feia les estadístiques parlant de la diferència amb el vot de les persones immigrades... Això, a Osona, sonava especialment malament... Una abraçada!

rafa hortaleza ha dit...

Iñaki (y Angels): ¿cual es nuestra postura sobre esto de las consultas soberanistas? Un saludo

Carles ha dit...

Rafa, compa, yo no sé cual es "nuestra postura", ni siquiera si tenemos una postura idéntica -y no concensuada- en un sólo tema, que me preocuparía mucho, pero sí sé cual es la mía:
Cualquier ejercicio democrático hace democracia y manifiesta, de existir, la salud democrática de una sociedad que, en el caso citado, queda claro que no existe, ni a nivel europeo, donde se mata a un millón para hacer independiente un casino de la mafia, ni mucho menos en el corral de pandereto, el cacique cateto. Salud! Carles.

rafa hortaleza ha dit...

me refiero a la postura de EUiA sobre la cuestión que entiendo que la tendrá. A mi la democracia me parece perfecto y si Cataluña o el País Vasco deciden (no sé cómo, dónde y cuánto) con una abrumadura mayoría que quieren conformar un estado propio cualquier demócrata tendría que aceptarlo. Eso para mi es claro. Me preguntaba más sobre nuestra posición ante las consultas que, por otra parte, me parecen un gran ejercicio propagandístico del independentismo catalan. Y eso no es para mi ni malo ni bueno, creo que es un hecho. Saludos compañeros.

Carles Acózar ha dit...

Compañero Rafa tú mismo ya lo analizas y resumes bien: propaganda.
Lo malo es que algunos tienen teles, radios, diarios y revistas, y además pueden costear cuanta propaganda quieran, nosotros, como asalariados y currantes, no tenemos ni la ciclostil o vietnamita famosa. ¡Y suerte de los blogs... mientras duren! Un abrazo. Carles.

iescudero ha dit...

La postura oficial de EUiA es la de mostrarse favorable a la celebración de las consultas (que se puedan organizar), pero no impulsarlas.
EUiA no apuesta por la independencia, todo y tener un buen número de personas en sus filas que se sienten sólo catalanas (así como otras que se sientes sólo españolas y muchísimas que se sienten ambas cosas -algún apátrida también debe de haber), EUiA apuesta por un estado federal plurinacional que reconozca la soberanía de las naciones que la forman (autodeterminación). Aquí nos encontramos las diferentes identidades nacionales que convivimos (y muy bien) en EUiA.

Creo que la postura que he expresado yo en los dos post sobre la cuestión refleja, si bien es verdad que no de manera exacta, si de manera bastante cercana la postura de EUiA sobre las consultas.
En resumen (mi postura): Creo positivo que la gente sea preguntada, creo en el derecho de autodeterminación, creo que el hecho de preguntar sobre la independencia de Catalunya no tendría que tomarse como algo sobrenatural o alarmante.
Por otro lado, pienso que la consulta estaba mal planteada. Era reduccionista: independencia o unidad (tal como la tenemos ahora), desdeñando otras opciones intermedias; y además no ha incentivado lo suficiente la participación de los contrarios.
Sí que creo que ha habido un mucho de propaganda. Coincido con López Tena en que ha dado la sensación que algunos (independentistas) iban a recontarse de cara al futuro.
Por otro lado la postura del PSOE y PP contrarios a que la gente se pudiera expresar (negaban la validez política de la consulta) creo que demuestran el poco talante democrático de estos partidos.

Domènec ha dit...

De nou Iñaki, et felicito per la teva coherència sobre el tema, sincerament he trobat a mancar en bona part de les opinions mesura, anàlisi, racionalitat i tot això en detriment d'un excès d'emoció i de partidisme.

Conclusions: no podem extrapol.lar resultats a el marc electoral global , Osona sociològicament pel que fa al comportament de vot obeeix a un marc no equiparable a la resta de ciutats i comarques catalanes ( pot agradar o no, però la realitat és aquesta ), al meu parer en Lòpez Tena a encertat a vic el fet de involucrar l'agencialització estructural vigatana ( social,cultural , política i institucional)en les consultes.

Felicitats Iñaki per la teva coherència.

iescudero ha dit...

@Àngels @Domènec: Tot lo bé que va fer les coses López Tena (i en general Osona Decideix) durant la pre-consulta, penso que l'ha espatllat en la post-consulta.
Efectivament les declaracions sobre el vot immigrant van ser molt desafortunades. Tot i així, felicito que es permetés el vot immigrant i, sent benèvol, vull pensar que només volia dir que amb les regles del joc habituals la participació hagués estat superior. Però fer aquest comentari on va fer-ho i a toro passat fa lleig.
Igual que lletges van ser les crítiques, també a toro passat, als mals resultats de les altres consultes (tot i que coincideixo amb els motius que al·lega).

potser també t'agradi...

Related Posts with Thumbnails