23 de novembre de 2009

Ni de dretes, ni d'esquerres

Això és el que afirma sobre la ideologia del seu partit la renovada presidenta d'UPyD, Rosa Díez. És natural. UPyD no es posiciona sobre model econòmic (no aclareixen si s'estimen més un model més o menys intervencionista), ni sobre determinats drets socials (diuen estar a favor i en contra del dret a l'avortament).
Aquestes definicions ideològiques són, per a aquesta gent, coses menors. No s'ha de tenir model econòmic ni social en plena crisi econòmica, perquè el que realment importa és que a tot l'estat es parli castellà (com si nos fos així), negar el dret d'autodeterminació (per a Espanya, eh!, no pel Sàhara) com si aquest existís, o defensar la instauració de la cadena perpètua. Això ningú no pot dubtar que sigui populisme del més barroer. Però sembla que funciona.
Aquí, a Catalunya, tenim un cas similar, el Reagrupament.cat de l'ex-conseller Carretero. Aquest també afirma que el seu partit no és de dretes ni d'esquerres, que Catalunya ha de gestionar els seus recursos però sense definir sota quin model econòmic. Model educatiu i sanitari públic o privat? li van demanar; tan és: model eficient i punt, i és eficient si és gestionat des de Catalunya (¡?), va respondre. La independència solucionarà tots els problemes dels catalans (atur, habitatge, sanitat...) perquè el problema és Espanya, independentment del model econòmic i social.

Aquests dos són exemples clars de populisme i demagògia. Però molt pitjor és l'exemple de política buida i d'aparador mostrada aquest cap de setmana pel partit del President del govern espanyol. No tinc ni idea de màrqueting polític, però en plena crisi econòmica i en situació de descrèdit de la classe política, el muntatge d'ahir sembla esperpèntic. Un acte en que només va intervenir el president espanyol, però en el que es van anar anunciant, com si d'estrelles de Hollywood es tractés, els ministres i dirigents socialistes. Sobre una catifa vermella i al ritme d'una banda de jazz, uns presentadors feien una mena d'entrevistes a les estrelles que anaven entrant on explicaven les glòries del govern ZP. Tot plegat molt innovador, si el que vols és sortir pels mitjans com a un partit polític d'estrelles mediàtiques. Però entrant a fons en el discurs del president espanyol, quin va ser el contingut? Doncs cap, no hi havia cap contingut. ZP va informar al món mundial d'un altre concepte sortit de la mercadotècnia de Ferraz: l'economia sostenible. Ull! serà el terme amb que ens burxaran aquestes properes setmanes. Però que és l'economia sostenible? Doncs l'únic que vam poder aclarir és que és l'economia del segle XXI, i res més. No sabem en que es substancia, quines mesures concretes comporta, res. Un gran acte mediàtic només per anunciar un concepte buit de contingut.
A l'acte del PSOE la gent va sortir igual que va entrar, sense cap noticia nova, però per TV a tots se'ls hi veia contents i somrients. Feliços en definitiva.
És impossible que nosaltres puguem organitzar algun dia actes d'aquest estil. Primer, perquè no tenim els mitjans que mou el PSOE. Però, sobre tot, perquè es notaria massa que no ens ho creiem. Nosaltres ens prenem (a vegades massa) molt en serio la política, i a més, encara no hem perdut el sentit del ridícul.

UPyD i Reagrupament neguen, de manera directa, la distinció entre esquerres i dretes. El PSOE ho fa de manera indirecta, convertint la política en un circ sense contingut. De manera més (UPyD) o menys (PSOE) barroera, totes dues fórmules porten implícit el populisme.

2 comentaris:

àngels ha dit...

Iñaki, Tu acabes dient: "UPyD i Reagrupament neguen, de manera directa, la distinció entre esquerres i dretes. El PSOE ho fa de manera indirecta, convertint la política en un circ sense contingut..." Però a més, afegeixo a la negació que donen per fet que si lèsquerra existís, ells sserien aquesta l'esquerra. Una esquerra escloent, en singular. La única homologable. Hem de treballar molt per demostrar-lis que no és així. Una abraçada, company!

Carles ha dit...

I en Cohn Bendit diu al Le Monde el mateix, que aixó és d'un altre planeta (al seu tots són igual de fatxendes i es creu que la resta també); que solucions neoliberals i desenvolupament de tecnologies "sostenibles" -com els cotxes de liti?- empenyades pels neocons són molt adients, i cal una aliança dels verds mocs amb la dreta liberal més carca del món. Només li falta, amb en Rome, destinar els lletjos i pobres a Mathausen, com en Porrit, Rothschild i demés penya pija. Anem fins amb els kumbayàs i els pendons!
Salut! carles.

potser també t'agradi...

Related Posts with Thumbnails