9 de desembre de 2009

Diumenge, consulta sobre la independència de Catalunya

Diumenge la immensa majoria dels osonencs podrem votar si volem que Catalunya esdevingui un estat independent o no. Per tant, diumenge no es votarà el dret d’autodeterminació, es votarà independència sí o no.
EUiA a Osona, igual que EUiA a Catalunya, defensa el dret d’autodeterminació i la participació de la ciutadania en la presa de decisions. Digui el que digui el TC, Catalunya és una nació i per tant els seus ciutadans tenen dret a decidir el seu futur. Des d’EUiA d’Osona animem a participar a la consulta de diumenge perquè considerem que, per damunt de tot, estem davant un exercici de democràcia. Jo mateix tinc clara intenció d’anar a votar.
El que no farem des d’EUiA és campanya per cap de les dues opcions. Els militants d’EUiA de la comarca votaran allò que considerin oportú. Tal i com li van dir a un dels principals promotors de la consulta quan ens vam reunir, aquesta pregunta no ens agrada. I, per què?
EUiA aposta per un model d’estat diferent a l’actual. EUiA aposta per un model d’estat federal on les regions i nacions que el formen acceptin ser-hi de manera voluntària i sense renunciar a la seva pròpia sobirania. El model actual, que nega l’existència de més d’una sobirania a l’estat i que, fins i tot, sembla negar l’existència de més d’una nació, no és el nostre. Però tampoc ho és el model de dos estats independents. Per tant, la principal mancança que veiem a la consulta de diumenge és que redueix les opcions, en quan a la relació entre Catalunya i l’estat, a dues: quedar-nos tal i com estem o fer-nos independents. Els que apostem per un altre model no podem optar per ell.
A EUiA convivim persones que tenim identitats polítiques i nacionals diferents. En lo polític ens uneix un programa i en lo nacional un model, que és el que he enunciat.Personalment encara no tinc clar que votaré diumenge. El més probable és que voti en blanc, donat l’argument que he explicat abans i que tampoc se’ns ha explicat què comportaria la independència. De quins drets disposarien les persones que tenen la identitat espanyola com a pròpia? Podrien tenir doble nacionalitat? Quan a la llengua, es mantindria el bilingüisme? I d’altres qüestions de les que no se n’ha parlat.
Per altra banda, donat que la meva identitat nacional (que és una cosa que, per altra banda, tinc poc desenvolupada) no és l’espanyola i que sembla ser que ni tan sols un estatut auto-retallat i votat pel poble català té cabuda a l’ordenament jurídic espanyol, no descarto un vot favorable.
Un vot favorable que aniria més en el sentit d’un vot protesta, d’un vot de autoafirmació davant el model uninacional que ens volen imposar. Sincerament no crec que les consultes que es facin, com la de diumenge a Osona, serveixin per res més que per aixecar la veu i dir que aquesta nació existeix i ha de ser escoltada. Quan vam parlar amb els promotors de la iniciativa vam coincidir en que el més important diumenge és la participació, que la població demostri que té coses a dir i que vol ser escoltada. Participem doncs!
Diumenge a la tarda, dilluns com a molt tard, us confirmo que he votat finalment...

4 comentaris:

Domènec Pérez ha dit...

Valent el post ! en ciència política opera uns instrument anomenat l'espiral del silenci ( el posicionament a no manifestar una opinió divergent envers a l'opinió majoritaria - publicada , opinàtica socialment o bé la més còmode - )que es manifesta alhora d'articular una posició política.

Estic d'acord amb que prevalgui la possibilitat de emetre democràticament el dret a qualsevol opció política i ideològica ( amb reserves , tal com apunta Isaiah berlin en la llibertat positiva i la llibertat negativa / ex: cas minarets ), ara bé també cal mesurar la oportunitat i la llibertat ( no parlo de llibertat expressa latent , més aviat la subjacent no articulada ) a opinar diferent o en contra de la opció majoritaria.

Al marge del que votis ( només faltaria Iñaki que jo jutgés el teu dret de llibertat d'opinió i pensament!) aplaudeixo la teva valentia a manifestar els teus dubtes.

Felicitats !

Carles ha dit...

Company m'emociona la teva sinceritat i, com a la Colometa ja hi ha prou merdé, no tindrem pas l'opció d'opinar. Per aixó et dic que, compartint el teu punt de vista sobre l'autodeterminació com a dret fonamental a vindicar, jo, en aquest cas, votaria a favor doncs sembla que a la meseta només entenen el blanc o el negre, no els colors o grisos matisats. I com la pregunta no dona per més opcions que blanc o negre i ja coneixem el negre molt fosc i tenebrós dels espes i zapes, doncs blanc.
En quant als teus dubtes, mirant l'espectre nacional dels nostres conciutadans, és evident que ningú trencarà -ni plantejarà- un trencament amb la familia de més enllà de l'Ebre o del Segrià.
De fet, si Europa acaba tenint sentit històric, acabarà essent un conjunt de landers federats... o una casa de boixos i barrets!
Esperem que, amb paciència et savoir faire, trobem entre tots el camí més adient pels pobles d'Europa i d'Ibèria. Salut! Carles.

iescudero ha dit...

@domènec: estic amb tu, company. Els dubtes que tinc és si hi ha gent que té dubtes i no els expressa (per no anar contra corrent), o si és que realment la gent no té dubtes (perquè no té, o perquè no s'ha parat a pensar). De totes les maneres, no sé quin serà el següent pas en tot aquest tema (de moment, només es celebren consultes allà on sembla que el resultat és clar). Em preocupa que tota aquesta il·lusió generada s'acabi convertint en frustració sinó hi ha un "més enllà".
Salut! Sempre és un plaer tenir la teva visita per aquesta bitàcora...

@carles: Tan difícil és que l'estat accepti compartir la sobirania amb d'altres nacions com que accepti la partició d'una part. No defensaré el que defenso en funció del que pensi que volen a les espanyes, sinó del que crec que és millor (per suposat, des del meu punt de vista ideològic).
Tan de bo Europa s'acabés convertint en un conjunt de landers com dius tu!
Salut i gràcies per la visita!

Amei ha dit...

Excelent article, Iñaki

potser també t'agradi...

Related Posts with Thumbnails