14 d’octubre de 2009

La malaltia d'ETA

Ahir el presumpte jutge Garzón tornava a irrompre, de la mà del sinistre ministre Rubalcaba, a la política basca amb la delicadesa que el caracteritza. Noves detencions contra persones que han estat acusades d'exercir el dret de reunió i la presumpta intenció de voler exercir el dret d'associació política.
Realment, se'm fa difícil fer una anàlisi dels motius (indubtablement polítics) d'aquestes detencions. Intentar situar-se a la ment de personatges tan enrevessats com Garzón i Rubalcaba suposa un exercici de ciència-ficció. Així que només puc deixar constància d'aquestes dades, després que cadascú tregui les seves conclusions:
  1. Otegi, un dels principals impulsors de les treves d'ETA, porta molt de temps intentant crear un pol sobiranista que destaqui l'acció política i deixi de mirar de reüll que fa o diu ETA. Otegi ha estat desplaçat de la direcció de l'esquerra abertzale per aquesta aposta per la via exclusivament política. Rafa Díez de Usabiaga, altre dels detinguts i ex-secretari general del sindicat LAB (més de 30.000 afiliats i amb el 17% de representació sindical -3r a Euskadi-), va dir després de l'atemptat de la T4 que amb bombes no podia haver-hi procés de pau. És una de les veus més significades de l'esquerra abertzales i un referent de la via política envers la lluita armada.
  2. Otegi sap, igual que molts bascos, que el món del MLNV no canviarà a causa de petites trencadisses. Que moltes persones de l'esquerra abertzale, tot i no coincidir amb l'actual línia acrítica d'aquesta respecte d'ETA, no contribuiran a trencar un món que si per alguna cosa s'ha caracteritzat és per la seva unitat (batasuna en euskera). Així doncs, Otegi, Díez de Usabiaga i companyia el que pretenen és crear, dins de Batasuna, una majoria social alternativa a l'actual direcció i a segments més radicalitzats (Segi -Jarrai-, Askatasuna, etc).
  3. Les detencions d'aquestes persones és interpretada per alguna premsa (propera al govern espanyol) com un cop de puny del ministeri d'interior (Rubalcaba) davant la lentitud i la ineficàcia actual de la via Otegi. Jo em pregunto: existeix alguna alternativa present dins de l'esquerra abertzale a la via Otegi / Díez de Usabiaga? Tancar aquesta via vol dir apostar únicament per la via il·legalitzadora? Penso que és una aposta molt arriscada. Què perd l'estat espanyol deixant oberta aquesta via política dins de l'esquerra abertzale?
  4. Sembla ser que sí, que s'aposta per la via il·legalitzadora. És molt i molt preocupant que a bona part de la premsa espanyola que comentava ahir la notícia es destaqués que es detenia a un ex-líder de LAB, que la detenció d'Otegi s'havia produït a la seu de LAB de Donosti, que les reunions tenien lloc a les seus de LAB. No és doncs estrany que alguna premsa ja hagi intuït quin podria ser el proper moviment del jutge-vedette. LAB és la peça més valuosa que els hi falta al gran puzle de les il·legalitzacions.
Si des del govern espanyol es pensava que la via Otegi era massa lenta per a provocar un moviment del món Batasuna cap a vies exclusivament polítiques, no imagino d'on s'han pogut treure la idea que amb la repressió aconseguiran que aquest moviment sigui més ràpid.
A no ser, és clar, que a més d'un, i de dos, els interessi que el problema de la violència política a Euskadi passi de ser una malaltia mortal, a una malaltia crònica de baixa mortaldat.
Algú es deu haver imaginat què passaria a Euskadi si la idea del pol sobiranista sense violència d'Otegi es fes realitat...

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Está jodida la cosa, la verdad...

Ya no pueden esconderlo, no quieren la paz, quieren ganar. Y ganar a cualquier precio.

¿Qué diferencia hay entonces, entre una organización terrorista y un supuesto estado de derecho?

No parece que sean las personas, los que más cuenten, ¿verdad?

A la violencia se le gana con más democracia, con represión, la única paz que se consigue es la by Franco

Carles Acózar ha dit...

Té colega, per que disfrutis:
Extrait d’une déclaration de Fillon concernant les étrangers en France :

« …Ici c'est NOTRE PAYS, NOTRE TERRE, et NOTRE STYLE DE VIE. Et nous vous offrons l'opportunité de profiter de tout cela. Mais si vous en avez assez de notre drapeau, de notre engagement, de nos croyances chrétiennes, ou de notre style de vie, je vous encourage fortement à profiter d'une autre grande liberté Francaise, LE DROIT DE PARTIR. Si vous n'êtes pas heureux ici, alors PARTEZ. Nous ne vous avons pas forcés à venir ici. Vous avez demandé à être ici. Alors, acceptez le pays que VOUS avez choisi… »

Nous, Bretons, pouvons lui répondre :

« …Ici c'est NOTRE PAYS, NOTRE TERRE, et NOTRE STYLE DE VIE. Et depuis plus de cinq cent ans vous nous avez annexés, colonisés, utilisés comme chair à canon dans toutes vos guerres étrangères à nos principes et à nos intérêts, imposés votre administration, votre langue et votre culture exclusives que nous aurions mieux acceptées dans le respect des nôtres, votre fiscalité qui vous sert en premier chef, vos médias qui taisent nos vérités pour imposer les vôtres, vos décisions arbitraires et souvent contre nature telle l’actuelle partition de la Bretagne, votre système centraliste corrompu, votre justice à double vitesse digne de l’ancien régime… Aussi, effectivement, nous en avons assez de votre drapeau tâché du sang de nos pères et qui refuse pourtant de nous reconnaître comme nous mêmes, de vos idéaux creux comme vos lois et que vous ne respectez pas vous-mêmes, de vos croyances chrétiennes que vous ne mettez guère en pratique en bons tartuffes que vous êtes, de votre style de vie où l’argent prime sur la valeur et la solidarité humaines. Je vous encourage donc fortement à profiter de cette grande liberté Francaise que vous accordez avec ironie aux étrangers sur votre sol : LE DROIT DE PARTIR. Nous ne vous avons pas forcés à venir ici. Si vous n'êtes pas satisfait de l’identité bretonne qui continue et continuera à vous résister jusqu’à la reconnaissance de nos droits, alors PARTEZ ! »

Qué et sembla? Doncs, aixó, com aquí a can Sarkozy! Salut! Carles.

potser també t'agradi...

Related Posts with Thumbnails