5 de maig de 2009

Lehendakari a la força

Avui s'ha oficialitzat allò que ja sabíem fa unes quantes setmanes, des de que el PP va oferir al candidat del PSOE aquesta possibilitat i aquest va acceptar-la. Patxi López es convertirà en el primer lehendakari espanyolista de la història.
Tots els mitjans de comunicació estatals s'han dedicat a justificar aquest govern frentista i a desqualificar les crítiques del PNB al mateix.
Efectivament, l'alternança als governs és positiva (això almenys diuen els que porten anys a l'oposició). Tampoc es pot objectar res al fet que el partit més votat no governi; estem en un sistema parlamentarista, no presidencialista. Si hi ha una majoria alternativa, és lògic que pugui formar govern.

Però jo que no sóc tan politicament correcte i que tinc tendència a dir les coses pel seu nom, em reafirmo en la idea que ja vaig expressar quan vaig analitzar els resultats electorals: Patxi López serà un lehendakari imposat retorçant la legalitat, per no dir, imposat a la força. 

  1. Patxi López va dir que no faria un govern frentista. La realitat és que governarà amb el suport extern de PP i UPyD, un suport donat amb l'únic objectiu de fer fora un altre govern. Només és factible a Euskadi el que és impossible arreu de l'estat  
  2. Patxi López governarà amb 25 diputats sobre un total de 75, 1/3 part del Parlament. No estem parlant d'un govern producte de la suma aritmètica de grups diferents, es tracta d'un govern que només té el suport (extern) del PP i d'UPyD per l'investidura. A partir d'aquí s'haurà de guanyar els suports dia a dia. Repeteixo un govern que representa 1/3 del Parlament i 1/4 part dels vots.
  3. Patxi López ha aconseguit el suport per a la seva investidura del 43% del vot ciutadà. Governa perquè els mateixos que han votat la seva investidura van arribar a un acord per fer una llei ad hoc per il·legalitzar una part del electorat que fins aquel dia era legal. Mai s'ha plantejat la il·legalització de Falange, España 2000 o Democràcia Nacional. Si un dia s'il·legalitzés el PP i PSOE, el milió de vots d'IU li donarien una majoria suficient per a governar. Legal? Sens dubte. Legítim? Mai.
  4. Ibarretxe plega de la política. Mayor Oreja, en actiu i com a candidat per a les europees, veu com el pla que va posar en marxa el 2001 per fi es porta a terme. Rosa Díez s'ho deu mirar tot amb un somriure de satisfacció, ella, consellera amb governs del PNB i entusiasta del pla Mayor Oreja representa, diuen, aire fresc en el panorama polític. Esperpèntic!

Euskadi és l'exemple palpable que en determinades polítiques, aquelles que anomenen d'estat, el PSOE i el PP defensen projectes idèntics. Organització territorial de l'estat o el model econòmic són bon exemple. Aquest model és el que també volen exportar a l'hora de fer realitat la construcció europea. Hi pensarem el dia 7 de juny?

4 comentaris:

àngels ha dit...

Totalment d'acord amb la teva anàlisi. A més, ahir vaig poder seguir la sessió al parlament de Vitoria i es veia clarament que és com ho dius, fil per randa. Una abraçada!

LiDiA ha dit...

A veure com va la cosa.
Jo realment crec que un canvi després de tants anys li pot donar un aire fresc.

Al meu parer el PNV és un partit bastant retrògrada, què dic, fins i tot tant o inclús més "carca" de l'estat, i que ni tan sols han canviat els seus idearis des del Sr.Arana...

El que mai he comprès és com EzkerBatua li ha estat donant suport a les últimes candidatures, em sembla un retrocés molt gran del partit i de la teòrica "esquerra" a Euskadi.

salut!

iescudero ha dit...

Crec Lídia que estàs influenciada pels tòpics que envolten el PNB. El PNB actual, que no renega de la seva herència aranista, no té res a veure amb el partit que era als anys 20-30 del segle passat. Amb el lehendakari Agirre i arrel de la guerra civil va patir una modernització evident.
Dir que el PNB és un partit més 'carca' que el PP o CiU demostra un gran desconeixent de la realitat basca. Podríem discutir si el PNB és més de dretes que el PSOE, per a mi no, però l'altre és indiscutible.
Caldria que estudiessis detingudament les polítiques socials, d'immigració, d'habitatge, etc aplicades a Euskadi.

Gràcies per opinar,

Salut!

SALVADOR ha dit...

SIN LA LEY DE PARTIDOS ESTA SITUACION NO SE HABRIA PRODUCIDO.NO ES JUSTO QUE SE ILEGALIZE A UNA FUERZA POLITICA POR NO HACER DECLARACIONES PUBLICAS CONDENANDO A ETA.PUESTOS A CONDENAR,QUE SE CONDENE A QUIEN AMPARA EL RACISMO,LA XENOFOBIA,LA TORTURA,LA EXPLOTACION,ETC..EN CUANTO AL PACTO DE PSE PP Y ROSA DIEZ,UNA MERA REBANCHA HACIA EL ANTIGUO TRIPARTITO.

potser també t'agradi...

Related Posts with Thumbnails