8 de maig de 2009

La hipocresia laica de Patxi López

Els dirigents del PSE-PSOE (que no dirigents socialistes), així com la seva Brunete mediàtica, ens volen fer creure que el canvi de simbologia en la presa de possessió del nou lehendakari respon a una voluntat laica pròpia d’un representant de l’esquerra. 
Que hi hagi persones que s’ho creguin em resulta realment sorprenent. Patxi López l’únic que pretenia és demostrar que començava l’etapa d’un nou govern conformat amb l’objectiu de desmuntar el que ells consideren perniciosa simbologia nacionalista (basca, és clar). A mi ja m’està fenomenal que substitueixi la Bíblia per l’estatut, la constitució o un còmic d'Astèrix. També m’agrada que faci servir la fórmula de prometre en lloc de jurar per Déu. Però vendre tot això com a un trencament laïcista amb unes fórmules religioses, que es volen imputar gairebé en exclusiva al PNB, suposa un insult a la intel·ligència. 

López podia eliminar totes les bíblies del món, però la Bíblia no és més que un llibre, carregat amb tota la simbologia que es vulgui, però un llibre. La realitat, molt més perillosa, és que al costat d’en Patxi López hi havia una senyora que és Presidenta del Parlament basc gràcies a un pacte entre els seus respectius partits. Una senyora ultraconservadora que es presenta a si mateixa com a propera a l'Opus i que en matèria de determinats drets es sent identificada amb el reaccionisme més ranci d’en Ratzinger. Això sí que és real. Aquest pacte tindrà conseqüències pràctiques en la vida dels ciutadans bascos. El govern del nou lehendakari dependrà d’uns conservadors a ultrança com l'Arantza Quiroga. 

Però si el que volien demostrar els psoecialistes és una voluntat laïcista en la presa de possessió d’un representant civil, podien actuar en conseqüència i donar suport a la sol·licitud d'IU d’eliminar la Bíblia i el crucifix de les preses de possessió dels ministres del govern central. O suprimir les representacions religioses als esdeveniments públics (enterraments o casaments d’estat, etc...). 
El que no poden pretendre és fer-nos creure que només era present la Bíblia a les preses de possessió dels lehendakaris del PNB. O que separarà la religió de la vida civil, quan permet que sigui Presidenta del Parlament basc una senyora que havia fet les declaracions que havia fet. O que dóna el poder a Navarra a un partit molt proper als dictats de l'Opus Dei. 
Efectivament el PNB té, dins de la seva base social i dirigent, una important identitat catòlica. Però el laïcisme és precisament respecte envers les creences de tothom. La identificació amb la religió catòlica de molts dirigents del PNB no ha estat impediment per a impulsar a Euskadi les polítiques més avançades de l’estat en matèria de drets i llibertats sexuals i afectives o en matèria de foment de l’ús d’anticonceptius. A Euskadi es pot avortar, no com a la Navarra d'UPN.   

Com sempre, els psoecialistes funcionen a cops d’efecte. Diuen trencar amb el conservadorisme catòlic del PNB posant una Presidenta del Parlament propera a l'Opus, un govern a Navarra proper a l'Opus i mantenint la Bíblia i el crucifix a les preses de possessió dels seus ministres. Ser catòlic i representant polític no hauria de suposar cap problema, sempre i quan aquesta condició personal no afecti o es vulgui imposar a la resta de ciutadania. M’estimo més això que no pas un presumpte no catòlic que després concedeix tots els beneficis possibles a l’església.

Per cert, com molt bé indica el company Manolo Millán aquí, Patxi López, que ja abans havia pres possessió a les Juntes de Gernika, va fer servir aquesta fòrmula: "Tomo posesión y asumo el cargo de lehendakari del Gobierno del País Vasco, así como de la condición de representante ordinario del estado en su territorio y prometo cumplir las obligaciones de mi cargo con lealtad a la Corona, al Estatuto de Autonomía de Gernika y demás leyes vigentes". Humiliat davant Déu no, però sí davant la corona. Interessant la fòrmula feta servir per aquest representant ordinari de l'estat...

1 comentari:

Albert Medrán ha dit...

Et recomano el meu darrer post, en la línea del teu!

potser també t'agradi...

Related Posts with Thumbnails