21 d’abril de 2009

Descontrolat

L'altre dia teníem reunió les persones que formem el grup municipal d'ICV-EUiA a Vic. El tema estrella, el POUM. Per a assessorar-nos de manera més exhaustiva vam fer venir una persona coneixedora de la matèria.
Personalment vaig anar amb molt d'interès. Em resultava increïble el tema de les modificacions de volums, sobre tot a la ciutat consolidada, que generen de manera indubtable, pèrdua de valor de les finques, cosa que pot afectar a molts propietaris, i no només grans propietaris, sinó també petits i mitjans.

A la reunió ens van confirmar que ens havíem de creure allò que resultava increïble. El regidor de cultura, ficat a arquitecte i urbanista, s'havia posat a dibuixar sobre la ciutat ja consolidada, això és, sobre finques ja regulades pel PGOU de 1985. Els efectes pràctics d'aquest POUM, si és que s'acaba tirant endavant (cosa que dubto), poden ser devastadors. Qui tingui una propietat, pot veure reduït el seu valor. No és el mateix tenir la propietat del 15% d'una finca de 1000 metres legals, que el 15% d'una finca de 800 metres legals. Això en principi no té perquè tenir efectes immediats. El problema vindrà quan algú vulgui vendre's la propietat i, sobre tot, si per alguna desgràcia la finca s'hagués d'enderrocar.

La preocupació inicial a moltes comunitats de propietaris s'ha tornat indignació. Aquesta preocupació i indignació demostra una altre fet que tira per terra una de les medalles que es penjava l'equip de govern (CiU, PSC i ERC): la participació ciutadana en el procés. Que les comunitats de propietaris s'estiguin reunint preocupades i a "corre cuita", que s'estigui presentant un allau d'al·legacions només pot voler dir tres coses: o bé la gent és molt curta i no ha entès les explicacions, o bé els responsables no s'han fet entendre prou bé, o bé s'ha amagat informació. Qualsevol de les tres explicacions denoten profundes mancances en el sistema de participació ciutadana. Una assemblea sense incentivar la participació i les preguntes dels ciutadans no és bon exemple de participació.

Insinuava abans que dubto que aquest POUM es tiri endavant tal i com està redactat. M'estranyaria molt que les persones més assenyades de CiU s'arrisquin a tirar endavant aquest projecte en contra de la voluntat de molts ciutadans i en especial de molts dels "seus". També m'estranyaria que s'arrisquessin a enfrontar-se a un nombre considerable de denúncies judicials de molts propietaris afectats. Imagino que molts dels "seus" faran que algú fiqui en cintura el regidor que se'ls ha descontrolat. Ho espero i ho desitjo, perquè dubto que siguem nosaltres els que els hi fem entrar en raó, i molts afectats que no són dels "seus", sinó humils i petits propietaris, també es podran veure beneficiats.

Cap comentari:

potser també t'agradi...

Related Posts with Thumbnails