14 d’abril de 2009

14 d'abril. Molt més que una data

Avui és un dia que els que ens considerem republicans tenim marcat al calendari amb un cercle vermell. És l'aniversari de la proclamació de la II República, l'aniversari de la lluita per la llibertat i la justícia social enfront l'autoritarisme i la desigualtat. 
Però el necessari record i memòria d'aquell nou règim que pretenia una societat més justa podria provocar que ens quedéssim només amb la simbologia, o amb la demanda de l'abolició de la institució monàrquica. 
La II República va tenir com a conseqüència evident la caiguda de la monarquia, però no només es perseguia això. Dins del període republicà (1931-1939) van coexistir dos governs ben diferents: un progressista (1931-1933 i 1936-1939) i un netament conservador (1933-1936). Tot i que amb l'arribada de la república la monarquia va desaparèixer, les forces conservadores no van fer-ho. Qualsevol republicà té molt clar que un règim que es consideri democràtic ha de ser incompatible amb la institució monàrquica. Ocupar qualsevol càrrec representatiu, per poc o molt important que sigui, per herència familiar és evidentment contrari a la ideal democràtic. Però les persones que, des d'una visió d'esquerres, treballem per veure una III República, ens equivocaríem si centréssim la reivindicació en la institució monàrquica o en el retorn d'una bandera o himne diferents. 
El règim republicà ha de ser el règim de la igualtat, la solidaritat, la justícia social, el reconeixement dels drets nacionals... La república ha de comportar unes pràctiques i unes maneres de fer clarament diferenciades. Nosaltres no tenim res a veure amb d'altres persones que es puguin proclamar republicanes, des del conservadorisme o del liberalisme centralista. 

Avui, les dones i els homes d'EUiA, i d'altres companys d'esquerres i republicans, recordarem, també a Osona, a qui va lluitar per aquests ideals de justícia i llibertat. Recordarem la II, però també reivindicarem la III. Serà en un sopar que farem a Manlleu, al restaurant Araman, del barri de l'Erm. Hi esteu convidats! 

Salut, i República!


2 comentaris:

JRoca_Font ha dit...

Cal recordar el gran impuls que va suposar per l'educació en aquest país l'arribada de la República.
Salut i República!

Anònim ha dit...

JO TAMBE SOC REPUBLICANA.
PERO UNA REPUBLICA ESPAÑOLA, TOTE VOSTRE, TINC LA CONVICCIO DE QUE FINS I TOT SERIA MES JACOBINA ,QUE LO QUE SOPORTEM ARA. POTSER SERIA PRESIDENT PAIOS COM......AZNAR,GONZALEZ,SOLANA O SIMILARS,
JUGANT AMB BCN.

potser també t'agradi...

Related Posts with Thumbnails