19 de març de 2009

Un govern, una conselleria i responsailitat

Els lamentables i inadmissibles successos ocorreguts dimecres passat amb motiu del desallotjament amb violència, per part dels mossos d'esquadra, dels estudiants tancats a la Universitat de Barcelona, han donat peu a múltiples comentaris a la blocosfera. S'han anat barrejant diverses coses: responsabilitat del Conseller d'Interior, pacte ICV-EUiA i ICV-IU, govern d'entesa...
Crec que la indignació que vam sentir molts per l'actuació, a totes llums desmesurada, dels mossos, i per les implicacions de la nostra coalició com a últims responsables, no pot encegar la realitat, que com sempre passa, és bastant més complexa.

No sé si només em passa a mi, o també a més companys, però el regust d'aquests 2 anys de presència al govern no està sent tan satisfactori com l'anterior. A la 5a assemblea d'EUiA, tant el vicepresident d'ICV, Jordi Guillot, com el viceprimer secretari dels socialistes catalans, Miquel Iceta, es van mostrar d'acord amb la proposta de fer una profunda revisió del pacte de govern d'Entesa per, davant la crisi que aleshores començava a colpejar, actualitzar els seus continguts donant-li un clar gir a l'esquerra. No es demanava res més que potenciar els aspectes més socials del pacte, que tenen indubtables marges per fer polítiques transformadores. De moment, l'únic que hem pogut visualitzar és la LEC, que avui ha provocat una nova, i molt comprensible, vaga de mestres.
Jo, sóc de l'opinió que si aquesta revisió del pacte no es produeix, o no es fan les polítiques transformadores que estem reclamant, el que hauríem de revisar seriosament és la nostra presència en un futur govern d'aquest tipus. Això no vol dir mantenir una actitud d'equidistància entre aquest govern i l'oposició de CiU-PP-C's. Si les esquerres, encara que algunes no siguin tan d'esquerres com nosaltres desitjaríem, sumem més diputats que la dreta, no podem ser tan rucs com per obrir una porta a gent com en Mas, Madí, Puig, etc. No sé si us heu mirat les propostes fetes per Mas l'altre dia, però a mi em van causar molta preocupació. Rebaixes d'impostos, contenció salarial, flexibilitzar l'acomiadament... Unes receptes, en definitiva, del més pur liberalisme, que és la ideologia que ens ha portat al caos econòmic que patim actualment. Seria imperdonable que per manca de sentit comú es permetés un govern conjunt d'aquests ultra-liberals amb els ultra-conservadors d'UDC i PP.
Però per afavorir un govern de centre o centre-esquerra no crec que sigui imprescindible formar-ne part. Penso que aquesta qüestió hauria de ser molt debatuda per les nostres bases, almenys les d'EUiA, de cara al futur.

Un altra qüestió és la valoració personal que faig de l'assumpció de les competències d'Interior. Sempre n'he estat crític. Mai he vist comprensible que la força més petita d'un govern, com som nosaltres, s'hagi de fer càrrec d'una conselleria com aquesta. Jo pertanyo a una força transformadora, que vol canviar la societat. La policia, qualsevol d'elles, té l'obligació de fer respectar la legislació i l'ordre vigents. Si nosaltres no tenim prou poder per transformar determinades polítiques, és absurd fer-nos càrrec de la competència fer complir aquestes polítiques que voldríem canviar.
La crisi no l'han de pagar els treballadors, però l'estan pagant. Si nosaltres haguéssim tingut, fa anys, la possibilitat de governar i decidir, segurament haguéssim fet les coses de manera diferent. Ara, quan els treballadors surten al carrer per a protestar per la injustícia de ser damnificats de la crisi que han creat uns altres, si tallen una carretera, poden ser reprimits pels mossos, pels nostres mossos! Ni hem creat la crisi, ni tenim l'última decisió sobre un ERO, però serem corresponsables d'una actuació repressiva de la policia envers aquests treballadors.
És el que va passar abans d'ahir. Donem suport als que estan en contra del Pla de Bolonya, però no tenim prou poder (més enllà de les mobilitzacions) per poder tirar-ho enrere. Un rector demana l'actuació dels mossos per desallotjar un centre, els mossos aprofiten per adobar les seves porres a fons, i la conselleria queda com a última responsable. Jo no acabo d'entendre tot plegat.
Responsabilitats d'Interior? Sí, però sempre i quan també puguem tenir d'altres com justícia, treball, economia o educació. Si hem de tenir la responsabilitat de fer complir les normes, també hauríem de tenir poder a l'hora de decidir-les.

Com vaig dir a l'entrada precedent, s'han de prendre mesures i/o assumir responsabilitats. El que no comparteixo és l'opinió d'alguns companys, que imagino en l'escalfor del moment, han barrejat algunes coses. Joan Saura no és cap repressor franquista, ni cap Martin Villa. No em passa pel cap que el president d'ICV donés instruccions d'anar a sac contra els estudiants, algun altre comandament (no sé a quin nivell) si va fer-ho. El que està pagant Joan Saura és l'agosarament de fer-se càrrec d'una competència que, com deia, no ens pertocava. Aquesta decisió està arrossegant la seva organització, i de retruc a nosaltres, que ens vam trobar amb aquesta conselleria sense previ avís.

En aquest sentit, estic bastant d’acord amb el comunicat emès avui per EUiA sobre aquest tema, sempre i quan després actuem en conseqüència amb el mateix, és clar.

9 comentaris:

Antoni-Ítalo ha dit...

Enhorabona per l'entrada Iñaki, costa molt endreçar les idees en un dia com avui.

Possiblement en uns dies ja no es parli tant dels fets, però la direcció d'EUiA té el deure de complir el què afirma en el comunicat. Confio que serà així, i si hi hagués símptomes d'oblit per l'urgència d'altres matèries, tenim la responsabilitat de recordar-ho.

Javi ha dit...

Interesantes reflexiones, Iñaki.

Estoy de acuerdo en algunas cosas y en desacuerdo en muchas otras. Si para pedir responsabilidades al que tiene la cartera de Interior tienes que pedírselas primero al que hizo la ley y luego al que habilitó a que esa ley permitiera que se dijera eso, entraríamos en una espiral interminable que acabaría en...no sé, en diox o algo así XD

Cuando uno asume una Consejería tiene que ser consciente de que va a ser el responsable de lo que hagan sus subordinados, de todos los que estén en su organigrama. No puede uno lavarse las manos y decir "huy, es que el sistema de represión es así, no lo inventé yo". Sí, sí, sabemos que no lo ha inventado, ¡pero bien que ha aceptado participar en él!

Es decir, no me vale lo de "Responsabilitats d'Interior? Sí, però sempre i quan també puguem tenir d'altres com justícia, treball, economia o educació. Si hem de tenir la responsabilitat de fer complir les normes, també hauríem de tenir poder a l'hora de decidir-les", me parece demagogia, porque de hacerse así jamás dimitiría ningún político. Cada cual que se responsabilice especialmente de la parcela que le toca, y por supuesto que el resto que se conecten con esa materia también (no seré yo el que quiera que la peña se vaya a casa de rositas)

Recibe un cordial saludo.

IUAlhaurin ha dit...

Si esta actuación de los cuerpos policiales, se hubiera producido bajo el mandato de un consejero de PSC o de ERc, ahora mismo estarías pidiendo su cabeza.
Seamos coherentes, por favor!

Toni Perico ha dit...

De acuerdo en casí todo (eso sí, con muchisimos matices), salvo en una cosa.


No estoy nada conforme con el hecho de que NO se hayan tomado medidas cautelares, por lo menos con los Mossos implicados en apalear a un niño de 10 años y a los que se ve e identifica por las imagenes de la TV pegando a periodistas perfectamente acreditados ¿hace falta una investigación de meses para sancionar a alguién que tan claramente se ve por la TV lo que está haciendo?? ¿a quién protegemos NO tomando esas medidas cautelares??
Ah que destituyan (no hay que dejar que dimita, hay que echarlo)por incompetente e impresentable a Rafael Olmos. Dormiremos más tranquilos

iescudero ha dit...

@Antoni-Ítalo: Efectivament, cal que el tema no caigui a l'oblit. No crec que s'hagi d'encendre cap foc, però tampoc callar i esperar que escampi. Salut!

@Javi: A ver Javi, precisamente lo que digo en la entrada es que NO debieramos haber asumido interior, porque como tú muy bien dices, acabas siendo responsable de cosas con las que no estás de acuerdo. Quien tiene más poder para decidir políticas (quien tiene consejerías de "peso") debiera tener también la policía (si tú la haces, tú la haces cumplir...).
Eso no tiene nada que ver con que alguien tenga o no que dimitir. Simplemente daba un argumento para explicar mi oposición a asumir la competencia de interior. Una vez asumida, hay que asumir la responsabilidad y actuar en consecuencia.

@Toni, @IUAlhaurin: Al post dic literalment: "s'han de prendre mesures i/o assumir responsabilitats". Sí, podria dir-ho més clarament (fins i tot més alt), però crec que s'entèn clarament el que vull dir, oi?

rafa hortaleza ha dit...

estoy de acuerdo Iñaki. La actuación de los Mozos de Escuadra pone en entredicho el trabajo de Saura y de ICV. En función de las explicaciones que ofrezca hoy Saura me posicionaré. Pero detesto ver comentarios en la prensa digital como "Joder como da palos la policía de Izquierda Unida"

Anònim ha dit...

Vistos los malabares que hacen algunos para no decir la cosas por su nombre, yo creo que Saura y sus verdes deberían de haber pedido una carga policial algo más dura; no quereis Govern, pues ahí está. Luego les votamos junto a IU se van los verdes europeos y hacen comapña contra CUBA Y vENEZUELA.
Venga ya Iñaki, habies llegado demasidao lejos comop comparsas de esta gentuza.

Javi ha dit...

@ Iñaki: ah, ok, entonces había entendido mal el sentido, y estamos de acuerdo. Cuando leo en catalán hago un poco de "lectura diagonal" porque me da pereza traducir mentalmente todas las palabras, y eso me lleva a confusiones XD

Anònim ha dit...

Us recomano que lleigiu aixó http://www.eldebat.cat/cast/notices/l_escassa_cultura_democratica_de_les_dretes_a_catalunya_48223.php.

Crec que tot té matissos, i intentar canviar l'statu quo existent i les coses comporta moltes crítiques

potser també t'agradi...

Related Posts with Thumbnails