15 de març de 2009

(in)Cultura del si

L'anomenada cultura del si es sosté en una afirmació que sembla inapel·lable: hem de créixer!
Davant aquesta afirmació no hi ha esmena possible. Créixer és progressar, i per tant, qui discuteix el creixement nega el progrés.
Quan negàvem la viabilitat d'un model de creixement basat en la construcció de nous pisos, de noves urbanitzacions, de més polígons, i dels nous milers de kilòmetres de ciment per a connectar-los, ens titllaven d'obstacle al progrés, de voler tornar a viure a les cavernes. Com que l'oposició venia principalment des de posicions properes a l'esquerra transformadora, ens volien deslegitimar al·legant els llocs de treball que es deixarien perdre si no es feien les cases, polígons, carreteres...
Avui, tenim bona part del territori malmès per les agressions d'anys de bogeria. Ja avisàvem que créixer de manera il·limitada a costa del territori era inassumible i impossible. No es podien fer pisos de manera il·limitada sense comptar amb la demanda real i el preu que aquesta podia assumir.
Ara, la construcció ha petat; no tenim indústria i si una filera en creixement d'aturats i pisos buits. Els gurús de les finances i els pragmàtics de la cultura del si tiren pilotes fora i demanen ajuts públics. Fan veure que el problema era imprevisible, però molts ja ho havíem avisat.

Ara, tornen a la càrrega. La brillant idea, un aeroport per a jets privats a la comarca d'Osona. Molts llocs de treball, molt progrés... a costa de les persones i el territori.
I la gent s'ha cansat. Ha dit prou. Ara, alguns reculen i fan creure que estan en contra d'allò que van votar a favor. D'altres, els mateixos que han deixar morir la indústria sense buscar recanvi, confiant-ho tot a la riquesa ràpida i especulativa del totxo, s'excusen en la cultura del no que posa entrebancs al progrés del país, per a justificar la negativa ciutadana a les seves grandiloqüents idees.
I és que alguns no acaben d'entendre que un poble vulgui ser protagonista del seu destí. Enhorabona, taradellencs!

cultura del si + cultura del 3% = imatge
(explicació aquí)


Cap comentari:

potser també t'agradi...

Related Posts with Thumbnails