25 d’octubre de 2008

Les amenaces a la muntanya: óssos i caçadors

Aquesta setmana ens assabentàvem que una óssa havia atacat un caçador a la Vall d'Aran. La resposta del Consell d'Aran va ser demanar la retirada dels óssos de la Vall.

Està més que demostrat que els óssos fugen de les persones. Ara es busca aquest exemplar per agafar-ho i estudiar el seu comportament, és a dir, per a intentar endevinar perquè va atacar aquesta persona.
Jo els hi donaré alguna pista: una óssa va per la muntanya amb els seus dos cadells. Una colla de caçadors amb els seus gossos fan una batuda buscant senglars. L'óssa i els seus cadells es troben de cara amb els caçadors. El caçador comença cridar l'animal, molt intel·ligent aquest caçador, per fer-lo fugir. L'óssa s'espanta i mossega en un turmell i en un braç el caçador.
Un animal de més de 100kg, armat per la natura per a matar, amb els seus dos cadells, fereix lleugerament un caçador, acompanyat pels seus gossos, que comença a amenaçar-li a crits. És realment estrany el comportament d'aquest animal? Tenia intenció d'atacar i matar quan només va fer unes esgarrapades a un avi de 72 anys?

Un caçador, per definició, no va a la muntanya a recollir floretes. Tan estrany ens resulta que un animal es defensi? Haurem de sortir perjudicats de tot plegat la resta de ciutadans que anem a la muntanya sense ànims d'atacar ningú, només per a gaudir d'ella?
Camino sovint per la muntanya. Mai m'he sentit amenaçat per cap animal. El que si m'he sentit és amenaçat pels tirs dels caçadors, bé perquè podrien confondre'ns amb una peça, bé perquè podrien ferir un animal perillós que després es pogués haver trobat de cara amb nosaltres.

Vist lo vist, penso i proposo: de cara a millorar la seguretat dels que fem ús de la muntanya, que penso no és propietat dels caçadors (encara que de vegades ho sembli), no seria millor expulsar d'ella els caçadors abans que els óssos?

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Totalment d'acord, Iñaki! Sembla impossible que l'espècie humana es mostri generosa amb les altres espècies... Si ja els poderosos es comporten com ho fan amb els seus congèneres, qué no han de fer amb els animalons! A més, si volen senglars, els poden venir a recollir sense trets als parcs dels voltants de Barcelona... Sota casa meva, moltes nits venen a "reciclar" escombraries. Una abraçada, company!

JOSEP COMAJOAN ha dit...

Sí, Iñaki, ja t'ho he dit pel Twitter. No seria hora ja de començar a parlar seriosament de la prohibició de la caça lúdica, o d'anar restringint cada vegada més? En aquest país, es veu que només està ben vist prohibir segons què, però pràctiques que em recorden a l'època del Neandertal (i ni això, perquè aquests caçaven per poder menjar!), sembla que no t'hi puguis oposar. Em sona que a Anglaterra hi va haver una mena de crisi nacional perquè va prohibir anar a caçar la guilla... però se'n van ensortir (o mig ensortir, no conec prou bé el tema). Aquí hauria de passar el mateix amb la caça lúdica, o amb els toros, però això ja és tot un altre tema.

potser també t'agradi...

Related Posts with Thumbnails