11 de febrer de 2008

Mor Genaro Celayeta

Merda podrida! Ha mort Genaro Celayeta.

A molts us sonarà el seu nom. Va ser el lateral dretà del mític equip donostiarra guanyador de les lligues de les temporades 1980/81 i 1981/82. Equip que tots els seguidors de la Reial Societat sabem recitar de memòria: Arkonada, Celayeta, Górriz, Kortabarria, Olaizola, Diego, Alonso, Zamora, Idigoras, Satrustegi i López Ufarte (sent Larrañaga i un joveníssim Bakero els suplents habituals).


Celayeta, Larrañaga i Arkonada (any 2006)


Aquelles dues lligues, les úniques de la història donostiarra, van suposar (a principis dels 80) una injecció de moral per a un país molt castigat per la violència i la repressió. La tornada de l’equip de Gijón va ser apoteòsica, amb tota la província engalanada d’ikurriñes i banderes blanc i blaves.

Un altre dels mèrits d’aquella generació, amb 4 o 5 jugadors a la selecció espanyola, va ser llençar per terra el mundial d’en Naranjito.


Celayeta, tercer per l'esquerra (dret)

Genaro, el casero ilustrado, va néixer a Bera de Bidasoa (Navarra) fa 53 anys, va debutar amb el primer equip txuri-urdin el 1978 i hi va ser fins el 1986. Era una persona seria, però amable, i tímida. Quan estava a punt de retirar-se va muntar una botiga d’esports a Irun juntament al seu company Bixio Górriz. Jo devia tenir uns dotze anys i recordo com vaig anar a demanar-les un autògraf a la botiga, vaig fer-ho amb tota la vergonya del món i recordo com, sobre tot ell, va tractar-nos amb tota amabilitat. Anys després me’l trobaria jugant, com un més, torneigs amateurs de futbol 7 a Irun.

Fa uns anys va tenir la desgràcia de perdre un fill a la carretera (tornava d’entrenar amb el juvenil de la Reial). Prova del seu immens cor és que va ser ell l’encarregat de fer pujar la moral d’aquests sagals que havien perdut un amic. Al poc temps va tenir una filla amb la seva dona.

Feia mesos que estava malalt i ara, al igual que va passar amb l'entrenador d'aquell equip històric, Alberto Ormaetxea, ens ha deixat massa aviat. Gràcies Genaro, gràcies perquè un dia ens vas fer somiar.Als aficionats al futbol i a la història, us deixo el vídeo del històric gol de Zamora a Gijón passat el minut 90 que va suposar el 2-2 definitiu i la primera lliga per a la Reial Societat


2 comentaris:

Anònim ha dit...

Terrible pérdida. Y un equipo histórico,aquél de las ligas, copa y supercopa 80-81-82.

Los bidasotarras estamos hoy de duelo.

Anònim ha dit...

Gracias

Hablando de caseros ilustrados ...

¿Cómo llaman en tu tierra a las personas criadas en el campo que han tenido posteriormente éxito o notoriedad empresarial, científica, cultural, artística, ...?

¿Podrías poner algún ejemplo?

Se puede responder libremente en http://www.adslzone.net/postt342446.html y en http://boards5.melodysoft.com/rural1/que-es-un-casero-aldeano-pueblerino-6.html

Saludos

potser també t'agradi...

Related Posts with Thumbnails