8 de novembre de 2007

7-11-1917. Revolució d'Octubre. El dia que es van aixecar els desheretats

Al igual que les revolucions francesa i americana al segle XVIII, la revolució boltxebique de 1917 va perseguir un objectiu que transcendia els objectius localistes. La diferència és que mentre les revolucions del XVIII van suposar un canvi a nivell mundial sense proposar-s'ho (l'alliberament del feudalisme a través del triomf de la burgesia), en la revolució soviètica, sí que hi havia una voluntat alliberadora que transcendia l'àmbit local rus.
El marxisme permetia per primera vegada fer una anàlisi a través de la història de les causes de les desigualtats i per tant, aplicar (també per primera vegada) un pensament polític avançat i un programa de futur. Això va permetre els éssers humans convertir-se en protagonistes del seu propi destí, deixant de banda idees sobre la realitat social basades en la incertesa o el fatalisme.

Per a Marx l'adveniment d'una revolució de la classe treballadora no era un requisit o una meta, sinó una conseqüència lògica de les desigualtats creades pel sistema capitalista.
La revolució que fa 90 anys es va produir a la Rússia zarista va significar el primer gran pas d'un determinat col·lectiu humà: els treballadors; explotats i marginats per una èlit social: els propietaris, i per un sistema: el capitalista. És la revolució de qui no accepta la seva vida, i la dels seus descendents, lligada a la desigualtat i la pobresa. És el poder per al poble i no per a una minoria.
La historia està escrita i ja sabem que aquesta presa del poder per les classes treballadores va ser traïda en els seus principis o fonaments bàsics: la igualtat, la democràcia i el benestar per a la majoria. La cruel perversió estalinista i la degeneració final de la burocràcia de partit no haurien de fer-nos oblidar l'esperança i l'avenç que va suposar aquesta revolució per a milions de persones al món.
La societat actual no es podria entendre sense la revolució russa. La creació (només a una minoria de països) de l'anomenat "estat social" durant la segona meitat del segle XX, és producte de la consciència de classe de les capes populars que consideren possible ser propietaris del seu propi destí, així com de la por de les classes dominants a una revolució a l'estil rus. La caiguda del sistema soviètic als anys 90 ha suposat la tornada del neoliberalisme més salvatge amb les persones i més depredador amb el territori. Avui, la mateixa Rússia n'és bon exemple.
90 anys després del inici d'una esperança que no va ser possible, som moltes les persones de l'esquerra transformadora i els comunistes que continuem considerant vigents les idees que van inspirar la revolució de 1917. Que continuem considerant vigent la lluita per una societat democràtica, igualitària o tothom al món pugui viure amb benestar, és a dir: la lluita pel socialisme.L'experiència soviètica va fracassar, però no les idees i fonaments que la van inspirar. No recordo on vaig llegir aquesta sentència dita per un ciutadà de la Rússia actual i que considero d'una gran duresa, diu més o menys així: "És dur adonar-te després de molts anys que el que t'havien explicat sempre sobre el sistema socialista era mentida, però més dur és adonar-te que el que t'havien explicat sobre el sistema capitalista era veritat..."
Per la igualtat, Pel poder popular, Visca el Socialisme!!Cap comentari:

potser també t'agradi...

Related Posts with Thumbnails